BÉT: mérsékelt volt a forgalom a tőzsdén áprilisban

Mérsékelt volt áprilisban a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a részvénypiaci forgalom, amely az egész hónapot tekintve 315,6 milliárd forintot tett ki, és átlagosan napi 16,6 milliárd forintnak felelt meg – közölte a BÉT hétfőn az MTI-vel.

A több mint két hónapja tartó orosz-ukrán háborús konfliktus, az emiatt egyre inkább növekvő élelmiszerellátási krízis, a világszerte tapasztalható infláció, valamint a globális nyersanyag-hiány rányomja a bélyegét a tőzsdék teljesítményére. Míg az európai piacok teljesítményét az orosz-ukrán háborús konfliktus gazdasági következményei határozták meg, az amerikai tőzsdéken a Fed aktuális kamatemelései, az ázsiai börzéken pedig a koronavírus-járványhoz köthető újbóli lezárások hatásai tükröződtek.
A nemzetközi tendenciák a BÉT vezető részvénymutatóján, a BUX indexen is éreztették a hatásukat, amely áprilisban 43 470 ponton zárt, így 2,8 százalékkal csökkent március végéhez képest.
A vezető részvények közül ismét az OTP Bank emelkedett ki a BÉT-en, a bankpapír csaknem 204 milliárd forintos forgalmat produkált, amely a teljes részvénypiaci forgalom 64,6 százaléka. Az OTP áprilisban 10 800 forinton zárt, az előző hónaphoz képest 11,1 százalékkal olcsóbban.
Második helyen a részvényárfolyamát tekintve a Mol zárt 67,9 milliárd forinttal, míg a harmadik helyen a Richter végzett, amelynek értékpapírjával 33,7 milliárd forint értékben kereskedtek a múlt hónapban. Előbbinél a záróérték havi összevetésben 4,4 százalékkal, 3058 forintra nőtt, utóbbinál pedig 1,9 százalékkal, 7150 forintra emelkedett.
A befektetési szolgáltatók rangsorában áprilisban a Wood&Company végzett az első helyen, a társaság 161,8 milliárdos forgalmat bonyolított a hónapban, míg a második és a harmadik helyen a Concorde és az Erste Bank futott be 161,1, illetve 121,8 milliárdos forgalommal.