Borrell: az EU elkötelezett a terrorizmus minden formája elleni küzdelem mellett

Az Európai Unió elkötelezett a terrorizmus minden formája elleni küzdelem mellett, ugyanis a szélsőséges erőszak az egyes országok  destabilizálása mellett veszélyt jelent a nyugati demokráciára és annak  értékeire is – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pénteken.

Josep Borrell, a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások huszadik évfordulója alkalmából kiadott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy 20 évvel az afganisztáni háború megkezdése után a terrorista csoportok, köztük az Al-Kaida és az Iszlám Állam, továbbra is aktívak, merényleteik több ezer áldozatot követelnek szerte a világon.
Hangsúlyozta: mivel a terrorizmus ellen vívott harc tapasztalatai bizonyították, hogy a szélsőséges erőszak ellen a katonai erő önmagában nem elegendő, az EU az erőszak kiváltó okait keresi, megszünteti a terroristák finanszírozási lehetőségeit és felszámol minden online térben terjedő terrorista tartalmat.
Kiemelte: nem szabad elfelejteni, hogy az egyetlen előre vezető út a határozott és egységes kiállás mindazokkal szemben, akik kárt akarnak okozni és meg akarják osztani a társadalmakat.
„A közelmúlt afganisztáni eseményei arra köteleznek, hogy újragondoljuk fellépésünket, szorosabban működjünk együtt stratégiai partnereinkkel, mások mellett az Egyesült Államokkal, az ENSZ-szel, valamint az Iszlám Állam legyőzésére szerveződött globális koalícióval, hogy a világ biztonságosabb hellyé váljon” – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.
Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet 19 terroristája 2001. szeptember 11-én eltérített négy kereskedelmi repülőgépet az Egyesült Államok területén. Kettőt közülük a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyaiba vezettek, egy repülőgép a védelmi minisztérium, a Pentagon arlingtoni épületébe csapódott. A negyedik eltérített gép, amelynek vélhetően egy másik washingtoni célpontot szemeltek ki (a Kongresszus épületét vagy a Fehér Házat), az utasok ellenállása miatt a pennsylvaniai Shanksville-nél zuhant le. A történelem legvéresebb merényletsorozatában csaknem háromezren vesztették életüket.