Latorcai Csaba: a nemzet egysége nélkül nincs jövő

1956 és 1989 máig ható üzenete a nemzet egysége. Enélkül biztosak lehetünk abban, hogy nem hogy jövőnk, de mai jelenünk sem lehetne – mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) parlamenti államtitkára a Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének 35. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen vasárnap Budapesten.

Latorcai Csaba úgy fogalmazott: Nagy Imre „sorsfordító időkben” próbálta meg visszaszerezni Magyarország szuverenitását. Mint mondta, 1956 „verőfényes októbervégi napjaiban” megszűnt a félelem. Magyarország és a magyar emberek politikai identitástól és vallási hovatartozástól függetlenül összefogtak, és példátlanul széleskörű nemzeti egységet sikerült létrehozni – idézte fel.
A néhai miniszterelnök 1989. június 16-i újratemetési szertartása Latorcai Csaba szavai szerint a nemzet egységét és erejét mutatta meg. „Összekapaszkodott a nemzet a gyászban, a reményben és a bizakodásban” – hangsúlyozta.
A miniszterhelyettes kiemelte: Nagy Imre és mártírtársainak sorsa mutatta meg azt, hogy az emberarcú szocializmus nem más, mint „fából vaskarika.”
Latorcai Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy a történelem ma ismét tetemre hív bennünket és a kontinens népeit. „Új kihívások előtt állunk. A rég letűntnek hitt marxista ideológia és annak mai követői új köntösben ugyan, de ismét megpróbálják előírni és meghatározni, milyen módon, kikkel és hogyan éljünk együtt” – mondta.
Úgy folytatta: próbára teszik az európai nemzeteket, hogy vajon van-e elég ellenálló-képességük megőrizni mindazt az értéket, amely Európát és az itt élő népeket jelenti.
„Ránk akarják kényszeríteni a genderideológiát, a fegyveres konfliktusban való részvételt, és súlyos pénzbüntetéssel, zsarolással azt, hogy kikkel éljünk együtt” – sorolta a miniszterhelyettes, aki kiemelte: „nemzetünk szuverenitása olyan érték, amelyről semmilyen áron nem vagyunk hajlandóak lemondani.”
Rögzítette: a sikeres küzdelemhez arra van szükség, hogy „elődeink egységkovácsoló képességéből tanulva, érzékelve a ma kihívásait, összefogjunk.”
„Szabadságunkat és szuverenitásunkat csakis úgy tudjuk megőrizni a miénknek, magyarnak és kereszténynek, ha Magyarország saját maga dönthet a sorsáról. Ha a magyar emberek felelős döntéseket hozva tudnak részt venni a saját és egész Európa sorsát befolyásoló kérdésekben” – mutatott rá.
Latorcai Csaba azt mondta: legyen a magyarok szuverenitástörekvése kovász. „Olyan kovász, amely hozzájárul Európa szellemi és lelki megújulásához azért, hogy a napjainkban kontinensszerte tapasztalható, jövőtől és annak minden bizonytalanságától való félelem helyébe ismét a szárnyaló szabadság éltető és alkotó ereje lépjen” – mondta az államtitkár, majd Bibó István szavait idézve azzal zárta beszédét: a szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.