Szilágyi Péter: a magyar identitás megerősítése kulcsfontosságú küldetés

“A magyar identitás megerősítése kulcsfontosságú küldetés” – jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a felvidéki Révkomáromban, ahol beszédet mondott a Marianum Egyházi Iskolaközpont megújított főépületének átadása alkalmából tartott hálaadó szentmisén pénteken.

A miniszteri biztos beszédében Mindszenty József bíboros gondolatait idézve az egyházi és az identitáserősítő nevelés fontosságáról beszélt. Rámutatott: különösen fontos ez a jelenlegi világban, ahol nemegyszer “a szabadságot összekeverik a szabadossággal.”
A miniszteri biztos emlékeztetett: a magyar kormány nemzetpolitikájának középpontjában a gyermekek és a családok állnak, mert az egész nemzet jövőjét meghatározza, ha a családok jól érzik magukat, és több gyermek születik, majd ezek a gyermekek magyar intézményekbe járnak. Rámutatott: az oktatás támogatása terén 2010-ben az egész Kárpát-medencében elkezdett munkának már megvannak a gyümölcsei – egyre több szülő íratja gyermekét magyar oktatási-nevelési intézménybe – s ezt a munkát folytatni kell.
“Úgy érzékeljük, hogy nagyon jó helyre került a támogatás, mivel ez egy emblematikus intézménye a felvidéki magyarságnak és a felvidéki magyar oktatásnak” – mondta az MTI-nek Szilágyi Péter. Hozzátette: ennek az intézménynek a felújítása is jó példája a határon túli magyarságért viselt felelősségnek, annak, hogy az elmúlt 12 évben a magyar kormány nemzetben, nem pedig határokban gondolkodott.
Madarász Róbert, a Marianum Egyházi Iskolaközpont igazgatója – az Orosch János nagyszombati érsek által a révkomáromi Szent András-bazilikában celebrált ünnepi misén mondott beszédében – megköszönte Magyarországnak, a magyar kormánynak és minden segítséget nyújtó intézménynek és személynek az iskolaközpont felújítását, azét az intézményét, amely – mint mondta – “a magyar népnek saját véréből való papot, tanítót értelmiséget nevel”.
A Marianum Egyházi Iskolaközpont megújítása 2017-ben kezdődött az intézmény óvodaépületeinek felújításával. A több szakaszban lezajlott felújítási folyamat később az iskolaépületek felújításával folytatódott és a most megújult főépület átadásával zárult. A felújítást a magyar kormány összességében 1,1 milliárd forinttal támogatta.
A nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos felvidéki útjának későbbi szakaszában, délután részt vesz és beszédet mond a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából a Pázmaneum Társulás szervezésében tartott megemlékezésen a Csallóköz központjának számító Dunaszerdahel