Hétfőtől az Európai Szabadalmi Hivatal központi rendszerében a magyar adatok is elérhetővé válnak

Hétfő estétől a Magyarországon hatályosított európai szabadalmak is elérhetőek lesznek az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) által létrehozott European Federated Patent Register (EFPR) szolgáltatásban: a rendszer segítséget nyújt az európai szabadalmak aktuális jogi státusza megismeréséhez – közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) hétfőn az MTI-vel.

Az EFPR-nek több mint 30 nemzet a tagja, és már a magyar adatok is a rendszer részei. Így ezeknél a szabadalmaknál könnyen, egy helyen lesz követhető az országonkénti, aktuális jogi státusz, például, hogy egy-egy oltalom fennáll-e még.
A közlemény idézte Pomázi Gyulát, az SZTNH elnökét, aki elmondta, a magyar csatlakozás azért is fontos lépés, mivel csaknem 34 ezer európai szabadalmat tart nyilván az SZTNH, így ezek EFPR-ben való elérése sokaknak nyújthat hasznos segítséget.
Arról, hogy ez a 34 ezer szabadalom mit jelent a hivatal életében, Pomázi Gyula kifejtette, az európai szabadalmi bejelentéseknél 2021-ben például közel 3 milliárd forint díjbevételben részesült a hivatal az Európai szabadalmi egyezmény révén, amely számottevő összeg az SZTNH és a magyar gazdaság egészét tekintve is.