Hitelminősítés – A magyar államadós-besorolás idei második felülvizsgálatát hajtja végre pénteken a Standard & Poor’s

Pénteken vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Standard & Poor’s globális pénzügyi szolgáltató csoport hitelminősítő részlege (S&P Global Ratings), az idén immár másodszor.

A cég a kialakult gyakorlatnak megfelelően várhatóan éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után jelenti be döntését Londonban.
A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings, az S&P és a Moody’s Investors Service az elmúlt évekhez hasonlóan idén is összesen hat – egyenként két-két – időpontot tűzött ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára.
Magyarország az S&P és a Moody’s listáján az idén eddig egy-egy felülvizsgálati időpontban került napirendre; a Fitch Ratings már mindkét felülvizsgálatot elvégezte.
A Fitch a két héttel ezelőtti második időpontban változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország devizában fennálló hosszú lejáratú államadósság-kötelezettségeinek “BBB” szintű, befektetési ajánlású osztályzatát
Jelenleg az S&P Global Ratings is stabil kilátású “BBB” osztályzattal tartja nyilván a magyar államadósság-kötelezettségeket.
A Moody’s Investors Service “Baa3” magyar államadós-besorolása a Fitch Ratings és az S&P módszertanában “BBB mínusz”-nak felel meg, így a Moody’s a másik két hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.
A Moody’s ugyanakkor tavaly szeptemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a magyar szuverén osztályzat kilátását, így jelenleg a három globális hitelminősítő közül egyedüliként tartja nyilván pozitív kilátással a magyar államadósság-kötelezettségeket.
A S&P Global Ratings tavaly februárban szintén pozitívra javította a magyar államadós-osztályzat kilátását. Alig két hónappal később, tavaly áprilisban azonban soron kívül a korábbi stabilra módosította vissza a magyar osztályzati kilátást, mindenekelőtt a koronavírus-járvány gazdasági hatásaival indokolva a lépést.