Hivatalában fogadta Polt Péter legfőbb ügyész Biró Ferencet, az Integritás Hatóság elnökét

Polt Péter legfőbb ügyész hivatalában fogadta az Integritás Hatóság elnökét, Biró Ferencet – közölte a Legfőbb Ügyészség hétfőn az MTI-vel.

Hozzátették: a legfőbb ügyész által kezdeményezett találkozó célja az ügyészség korrupcióellenes tevékenységének bemutatása, az Integritás Hatóság megkezdett munkájának összefoglalása, valamint a két szervezet közötti munkamegállapodás előkészítése volt.
A Legfőbb Ügyészség közlése szerint az egyeztetést a legfőbb ügyész és a hatóság elnöke is sikeresnek ítélte.
Polt Péter ismertette az ügyészség korrupcióellenes tevékenységét, külön kiemelve a Központi Nyomozó Főügyészséget, amelynek egyik fő feladata az államigazgatásban, döntéshozatali jogkörrel rendelkezők esetében felmerülő hivatali vesztegetés, hivatali vesztegetés elfogadása, befolyás vásárlása esetén való eljárás.
A legfőbb ügyész bemutatta azt a nemzetközi tevékenységet is, amit a magyar ügyészség a korrupció megfékezése érdekében végez. Külön kiemelte a Eurojusttal, az OLAF-fal és az Európai Ügyészséggel való kiváló együttműködést. Utóbbi két szervezettel a magyar ügyészségnek munkamegállapodása van a gyakorlati kérdések kereteinek meghatározásáról – írták.
Hozzátették: a találkozón a legfőbb ügyész ismertette azokat a feladatokat is, amelyeket az új jogintézmény, az úgynevezett „kiegészítő pótmagánvád” létrehozásával a jogalkotó az ügyészségre rótt. Bemutatta azt az edukációs tevékenységet és kommunikációs megoldásokat, amelyek a felülbírálati indítvánnyal élni kívánó állampolgárok és szervezetek rendelkezésére állnak, és elérhetők az ügyészség honlapján keresztül – írták.
A közlemény szerint az Integritás Hatóság elnöke tájékoztatta a legfőbb ügyészt a szervezet megalakulása óta tett lépéseiről, illetve a civil szervezeteknek is teret biztosító Korrupcióellenes munkacsoport felállításáról és a munkacsoportban végzett munkáról.
A legfőbb ügyész és a hatóság elnöke egyetértett abban, hogy rövid időn belül egy munkamegállapodást dolgoznak ki, amely a két szervezet gyakorlati együttműködésének kérdéseit fogja rendezi. Az ezzel kapcsolatos megbeszélések szakértői szinten folytatódnak – közölte a Legfőbb Ügyészség.