Júniusban csökkent az infláció az euróövezetben

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt előzetes adatai szerint júniusan csökkent az infláció az euróövezetben, miután májusban még 2018 vége óta  legmagasabb volt az áremelkedés üteme.

Júniusban az előzetes adatok szerint 1,9 százalékkal emelkedtek fogyasztói árak a májusi 2 százalék után. Az elemzői várakozásokban is 1,9 százalék szerepelt júniusra.
Az Európai Központi Bank (EKB) célja, hogy középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon az infláció.
Júniusban az energiaárak emelkedtek a legnagyobb mértékben, 12,5 százalékkal, ami lassulás a májusi 13,1 százalékhoz viszonyítva. A szolgáltatások 0,7 százalékkal (május:+1,1 százalék), az élelmiszerek, az alkohol- és dohánytermékek ára pedig 0,5 százalékkal nőtt (május:+ 0,5 százalék).
Az energiaárakat nem számolva 0,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak (május:+0,9 százalék), a gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 0,9 százalék volt (május:+1 százalék).
Havi összevetésben 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az euróövezetben.
A fogyasztói árak legnagyobb, 3,7 százalékos éves emelkedését Észtországban regisztrálták. Litvániában 3,5 százalékkal, Ausztriában 2,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Portugáliában 0,6 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak idén júniusban nem végleges számítások szerint.