Koronavírus – Portugál államtitkár: a tagállamoknak folytatnunk kell közös erőfeszítéseiket a polgárok biztonsága érdekében

AZ Európai Unió tagállamainak folytatniuk kell a koronavírus-járvány leküzdésére kifejtett közös erőfeszítéseiket az európai polgárok egészsége és biztonsága érdekében – jelentette ki Ana Paula Zacarias, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Portugália európai ügyekért felelős államtitkára az Általános Ügyek Tanácsa ülését követően hétfőn.

A videokonferencia keretében tartott tanácsülést követő online sajtótájékoztatón Ana Paula Zacarias elmondta, a tárgyaló miniszterek előkészítették az uniós tagállamok vezetőinek csütörtökre tervezett, a járványügyi intézkedések összehangolására összpontosító informális videokonferenciáját.
A hétfői megbeszélések középpontjában egyebek mellett a beoltás felgyorsításának és az oltóanyagokba vetett bizalom növelése állt. Kiemelte, a tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy jobban össze kell hangolni a járvány visszaszorítását célzó intézkedéseket.
A miniszterek leszögezték: a lehető legtöbb embert be kell oltani Európa-szerte a járvány megfékezésére, a gazdaság teljeskörű működésének visszaállítására. Továbbá annak fontosságát hangsúlyozták, hogy a tagállamok ismerjék el egymás koronavírustesz-eredményeit – emelte ki.
Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja kijelentette, nincs vesztegetni való idő a koronavírus elleni küzdelemben. Az uniós bizottság ezért egyebek mellett arra szólítja fel a tagállamokat, hogy vezessenek pontos nyilvántartást a tesztelések eredményéről, és osszák meg egymással azokat az új vírusmutációk nyomon követhetősége, majd pedig a leküzdésükre irányuló erőfeszítések sikere érdekében – közölte.
Az uniós biztos rendkívül fontosnak nevezte a portugál EU-elnökségnek a gazdaság megmentésére és a társadalom rendes működésének helyreállítására összpontosító elkötelezettségét. Az Európai Bizottság üdvözli a portugál elnökség elhatározását, hogy a jelenkor társadalmi kihívásairól szóló találkozót kíván összehívni Portóban május 7-én – közölte.