Meghalt 131 beteg, 902-vel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 131, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 902 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu kedden.

A kormányzati portálon azt írták: 317 571-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 9292-re emelkedett, a gyógyultak száma 138 365.
Az aktív fertőzöttek száma 169 914. Kórházban 6298 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 444-en vannak lélegeztetőgépen.
Hatósági házi karanténban 21 667-en vannak, a mintavételek száma 2 621 427-re nőtt.
Kiemelték, hogy a járvány lassításáért és a kórházak teljesítőképességének védelméért továbbra is fontos a védelmi intézkedések betartása. A kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz.
Hangsúlyozták: a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy szombaton megérkezett az első vakcinaszállítmány Magyarországra, és megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása. Az öt kijelölt kórházi oltóponton – a Dél-pesti Centrumkórházban, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Semmelweis Egyetem klinikáján, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházban és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula kórházában – kedden és a következő napokban is oltják a kórházi egészségügyi dolgozókat.
Az első Pfizer-vakcina-szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé, a következő még december végén megérkezhet, amit újabbak követnek majd – írták.
Hétfő délután 6000 ampullányi orosz vakcina is érkezett Magyarországra. A szállítmányt a Nemzeti Népegészségügyi Központba vitték, és a szakemberek hamarosan döntést hoznak a felhasználásának módjáról – közölték. Oroszországban 40 ezer ember bevonásával már túl vannak a klinikai tesztelésen, aminek az eredménye 91,4 százalékos hatékonyságot mutat – tették hozzá.
A jövő év első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra továbbiak is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása – jelezték.
Azt írták: már több mint 300 ezren regisztráltak védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz. A nyugdíjasok postai úton is jelezhetik igényüket a védőoltásra.
A kormány fél évvel meghosszabbította a járványügyi készültséget és felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratokat – közölték.
“Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme” – írták, az idősektől azt kérve: fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van.
Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben igazoltan részt vevő szociális dolgozók, a rendőrök, a katonák és a közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedést.
Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek.
Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget, a szállodák turistákat nem fogadhatnak. Minden rendezvény tilos. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények, különösen a fitnesztermek, fedett uszodák, múzeumok, könyvtárak, mozik, állatkertek és korcsolyapályák használata tilos.
A téli szünetben takarítják az iskolákat, és ahol szükséges, katonák fertőtlenítenek. Az általános iskolák január 4-én nyitnak, a középiskolákban egy hét digitális munkarend után várhatóan január 11-én folytatódik a hagyományos munkarend. Továbbra is marad a testhőmérséklet-mérés. A pedagógusok pedig már regisztrálhatnak az önkéntes és ingyenes gyorstesztelésre.
Magán- és családi rendezvényeken – például születésnapon – legfeljebb 10-en, temetésen 50-en vehetnek részt. Esküvő csak lakodalom nélkül tartható meg.
A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló fizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig.
A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és több kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.
“Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon” – írták. A halasztható műtéteket felfüggesztették, az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegeknek fenntartott kórházi ágyak száma bővült.
A közösségi terjedés megfékezéséért továbbra is azt kérik, kerüljék az emberek azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be.
Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (61 041) és Pest megyében (39 909) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (18 521), Borsod-Abaúj-Zemplén (18 146) és Hajdú-Bihar megye (18 092). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (6172).