Orbán Viktor: minden héten közelebb vagyunk a háborúhoz

Minden héten közelebb vagyunk a háborúhoz – mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, ahol arra is figyelmeztetett, ha Európa abban támogatja Ukrajnát, hogy Oroszország területét is lője, azzal közelebb hozhatja magához az oroszokat.

Orbán Viktor elmondta: minden héten történik valami, ami a háborúba való sodródás, belépés irányába mutat. Tárgyalások zajlanak arról, hogy francia kiképzőtisztek mehetnek Ukrajnába.
Ennél még aggasztóbb eseménynek nevezte, hogy egyre többen mondják – köztük a NATO-főtitkár is -, hogy a nyugati országok által Ukrajnának adott fegyvereket nemcsak önvédelemre használhatják az ukránok, hanem arra is, hogy támadják velük az oroszokat.
Emlékeztetett: az oroszok bejelentették, hogy addig fognak előremenni Ukrajnában, amíg létre nem jön egy olyan terület, amin már nem tudnak úgy átlőni az ukránok, hogy a régi orosz területekben okozzanak kárt.
„Tehát van egy kockázat, ezt pontosan látnunk kell, hogy ha abban támogatjuk Ukrajnát, hogy Oroszország területét is lője, azzal közelebb hozzuk magunkhoz, közelebb hozhatjuk magunkhoz az oroszokat” – fogalmazott.
Hangsúlyozta, a háborúba való belesodródás nem egyik pillanatról a másikra történik, hanem három fázisa van: a beszéd, az előkészületek és utána a pusztítás.
A beszéden már túl vagyunk, amit most elemzünk, az már az előkészületek kérdése, ez azt jelenti, hogy „centiméterekre vagyunk” a tényleges pusztítástól – mondta.