Bácsalmáson 370 millió forintot fordítanak turisztikai fejlesztésekre

Bácsalmáson – hat helyszínen – 370 millió forintot fordítanak turisztikai fejlesztésekre európai uniós támogatásból – közölte a település önkormányzata az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert támogatásból a decemberig megvalósuló fejlesztésekkel hiánypótló, egész évben látogatható értékeket kínálnak majd a Bácsalmásra látogatóknak.
Eredeti állapotába állítják vissza az 1803 és 1812 között épült műemléki védelem alatt álló Siskovics-kúria épületét. A teljeskörű felújítás eredményeként a kúria az udvarával együtt látogatóközpont lesz, a város 19. századi megalakulását és felvirágzását bemutató kiállítással.
A közlemény szerint a projekt keretében a Bácsalmási Kékfestő Műhely szomszédságában lévő korhű sváb parasztházban és udvarán Bácsalmás helytörténetét, valamint a helyi sváb és bunyevác hagyományokat tárják az érdeklődők elé interaktív és élménypedagógiai módszerekkel.
A fából faragott mesebeli figurákkal és interaktív információs táblákkal díszített Kossuth-park tisztásán a látogatók a fejlesztést követően fából készült, emelt földszintes játéktéren fedezhetik fel az egykori kastélypark élő- és mesevilágát.
A Bácsalmási Sóstó tanösvény segítségével az érdeklődők megismerhetik Felső-Bácska legjobb állapotában megmaradt szikes tava keletkezésének és egykori hasznosításának történetét, a hosszú távú megőrzése érdekében tett lépéseket, valamint egyedi élővilágát.
Teljes körűen felújítják továbbá a Kígyós-horgásztó mellett található régi ifjúsági tábort. A Bácsalmási Ökoturisztikai Látogatóközpont közösségi tereinek kiállításain a Felső-Bácska Homokhát Natúrpark bácskai részének természeti és kulturális örökségi értékeit mutatják majd be.
A fejlesztés eredményeként a látogatóközpont mellett, a volt halnevelde vadregényes területén természetes alapanyagokból készült “land art” elemekből álló “szabaduló” tanösvényt is kialakítanak – közölték.