Gyopáros Alpár: az óvodafejlesztések segítik a helyben maradást a kistelepüléseken

Az óvodafejlesztések segítik a helyben maradást a kistelepüléseken, a Magyar falu program célja az elmúlt évtizedekben tapasztalt népességcsökkenés megállítása – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken a Jász-Nagykun megyei Tószegen.

Gyopáros Alpár, miután átadta a program keretében felújított Tószegi Óvodát, elmondta: a program hosszú távú, de már az első év eredményei alapján számos kistelepülésen a helyben maradás és a beköltözés iránti fokozott igényről számoltak be.     Hozzátette: a kistelepüléseken élők üdvözlik a rugalmasságot, gyors végrehajtást, az elérhető források nagyságát, illetve az előfinanszírozást.     Ismertetése szerint a kormány 2018-ban hirdette meg a Magyar falu programot, a végrehajtása 2019-ben indult. A kistelepüléseken élő családok lakhatását segítő falusi csok keretében akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető használt lakóingatlan vásárlására és egyidejű korszerűsítésére gyermekvállalástól függően, vagy 5 millió forint a meglévő otthon felújítására – jelezte.
Ezt a támogatást egy év alatt több mint 10 ezer, kistelepülésen élő család igényelte több mint 54 milliárd forint értékben – tájékoztatott, megjegyezve: 2020. január 1-jétől a  falusi csokban érintett településeken további lehetőség az áfa-visszatérítési támogatás igénylése.     A kormánybiztos szólt arról, hogy a program keretében 2019-ben és 2020-ban összesen 100 milliárd forint értékben 800 kilométer alacsonyabb rendű útszakasz felújítása történik meg a munkába járás segítése érdekében.     A harmadik alprogram a helyi életminőség javítását célzó kisléptékű falusi fejlesztések támogatása – mondta. Ennek keretében 2019-ben 16 támogatási célterületre több mint 5 ezer kedvezményezett csaknem 60 milliárd forint támogatást nyert el pályázat útján. A pályázati célok között falusi óvodák, orvosi rendelők, orvosi szolgálati házak, játszóudvarok, járdák és utak, illetve közösségi terek fejlesztése, felújítása szerepelt, valamint tanyagondnoki buszok beszerzése is – sorolta. Ennek az alprogramnak a folytatásaként idén már tíz pályázati kiírás jelent meg – közölte.     Kitért arra, hogy a Magyar falu program új eleme a Falusi civil alap pályázata, amely a kistelepüléseken élők életkörülményeinek folyamatos javítását segíti ez évtől.     Kállai Mária (Fidesz) országgyűlési képviselő elmondta: egy kistelepülés életében a Magyar falu program keretében megvalósult fejlesztések kiemelkedőek. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a kistelepüléseken is ugyanolyan életszínvonalon lehessen élni, mint a városokban.
Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP), Szolnok polgármestere, a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása elnöke is arról beszélt, hogy számtalan kistelepülésnek jelentettek segítséget a Magyar falu program keretében megvalósult fejlesztések. Üdvözölte a beruházásokat és reményét fejezte ki továbbiak megvalósulásához.     Gyuricza Miklós (független), a mintegy 4500 lakosú Tószeg polgármestere elmondta: a több mint fél évszázados óvodaépület felújítására az elmúlt években pályázati forrásból, illetve önerőből került sor. A Magyar falu program keretében nyert mintegy 30 millió forintból a homlokzat teljes felújítása mellett a fűtésrendszert is korszerűsítették.     Gyopáros Alpár pénteken három Jász-Nagykun-Szolnok megyei települést látogatott meg: Tószeg előtt Rákócziújfaluban járt, ahol megtekintette a Mesevár óvoda udvarát. A nap folyamán ellátogatott a tiszavárkonyi református parókiára, majd orvosi-védőnői szolgálati lakást adott át a településen.