Illegális bevándorlás – Embercsempészügyben emeltek vádat Baján

Bűnszövetségben elkövetett embercsempészés miatt emelt vádat a Bajai Járási Ügyészség egy ukrán férfival szemben, aki egy bűnbanda megbízásából fizetségért ötször szállított illegális bevándorlókat Bécs felé – közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség hétfőn az MTI-vel.

A vádirat szerint az ukrán férfi még 2020. október végén érkezett Magyarországra, hogy egy embercsempészésre szakosodott, összehangoltan működő bűnözői csoport megbízásából, rendszeres fizetségért illegális bevándorlókat szállítson a szerb határ közeléből Nyugat-Európába.
A férfi Budapesten bérelt autókat a csempészéshez, majd a megbízóitól kapott GPS-koordináták alapján vette fel az illegális bevándorlókat a szerb határ közelében. Az úticél, Bécs sikeres elérését követően videófelvétellel igazolta a feladat teljesítését.
A megbízók eurót és ukrán hrivnyát utaltak a számlájára, összesen mintegy 400 ezer forint értékben.
Október végén öt alkalommal összesen 26 migránst szállított megbízásra, de az utolsó esetnél Baján elfogták a rendőrök.
A járási ügyészség a letartóztatásban lévő férfit üzletszerűen, bűnszövetségben, folytatólagosan elkövetett embercsempészéssel vádolja. Az ügyész végrehajtandó börtön, kiutasítás kiszabását és az embercsempészésért kapott pénz elkobzását indítványozza vele szemben.
Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság dönt.