Kecskeméten folytatódik a Bátrak Ligája

Siklós és Balassagyarmat után tíz csapat részvételével Kecskeméten, a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola sportcsarnokában folytatódik a Bátrak Ligája elnevezésű iskolai vetélkedősorozat.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az országos versenysorozat hétfő délelőtti megnyitóján jelezte, hogy a nemzeti összetartozás évében határon túli csapatok is részt vesznek a versenyen. A Bátrak Ligája kecskeméti állomásán ugyanis két vajdasági és egy horvátországi általános iskola is képviselteti magát.
Az államtitkár hangsúlyozta, bízik benne, hogy azt az összefogást, illetve nemzeti összetartozást, amit az elmúlt években sikerült megteremteni – akár a Bátrak Ligája sport- és ügyességi versenysorozat keretében is – lehetőség lesz tovább erősíteni a fiatalok körében.
Potápi Árpád János emlékeztetett: ez a második tanév, hogy a Honvédelmi Sportszövetség a nemzetpolitikai államtitkársággal összefogva valósítja meg a Bátrak Ligája vetélkedősorozatot.     Simicskó István hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke elmondta: akárcsak a próbatételekhez, kihívásokhoz, úgy az élethez is bátorság szükséges.
Mint kiemelte, a szövetség célja, hogy olyan képességekkel és kompetenciákkal vértezzék fel a fiatalokat, amelyekkel minél hatékonyabban úrrá tudnak lenni a mai, globalizált világ különféle nehézségein.
A szövetség elnöke elmondta: a Bátrak Ligája versenysorozatnak katonai jellege is van, hiszen a sebesült társak hordásától kezdve a lézeres céllövészeten keresztül kadétek is segítik a fiatalok felkészülését.
A főként honvédelmi jellegű versenyszámokot úgy állították össze, hogy azonnali sikerélményhez juttassák a fiatalokat, és a vetélkedés mellett a közösségépítés is fontos szempontja a szervezőknek – tette hozzá.
Simicskó István emlékeztetett: az országos hálózatot képező Honvédelmi Sportközpontok egyike a tervek szerint Kecskeméten épül majd meg. A közösségi élmények, a sportolás és honvédelmi ismeretek elsajátításának legfőbb helyszínein a sportlövészet, a küzdősportok és a technikai sportok lehetőségét is megteremtik – sorolta.
A Bátrak Ligája harmadik, kecskeméti állomásán a négy helyi csapat mellett két kiskunfélegyházi, egy mórahalmi, két szerbiai és egy horvátországi általános iskola nyolcfős együttesei küzdenek egymással. A vetélkedőn fordulónként az első három csapat érem-, kupa- és értékes sportszerutalvány díjazásban részesül. A következő találkozót január végén Sárospatakon rendezik.
A megmérettetés versenyszámai a honvédelmi neveléshez szorosan kapcsolódó gyakorlati és elméleti feladatokból állnak. Ezek között szerepel falmászás, lézeres lövészet, vívás, íjászat, akadálypálya, sor- és váltóverseny, erőpróba, villám tájékozódás, szimulátor és távirányítós járművezetés, illetve az első világháborúhoz kapcsolódó feladatsor.
Az elmúlt tanévben a Bátrak Ligája-Rákóczi Kupa nyolc állomásos versenysorozatával már összesen tizenegy településen járt a program.