Megkezdődött Tasson az új, többfunkciójú vízleeresztő próbaüzeme

Megkezdődött a Bács-Kiskun megyei Tasson a Sajó Elemér vízimérnökről elnevezett, 7,4 milliárd forint uniós támogatásból megépült többfunkciójú vízleeresztő próbaüzeme – közölte a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság megbízásából a Keiok Kft. az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében megvalósuló projekt második szakaszában az 1956-os jeges árvízkor tönkrement zsilip és erőmű helyére új vízgazdálkodási létesítmény épült Tassnál.

A többfunkciójú vízleeresztőt a meglévő tassi hajózsiliptől nagyjából 250 méter távolságra északnyugatra, a Duna elsőrendű árvízvédelmi töltésében alakították ki.

A műtárgy megépítésének fő célja a meglévő, több mint kilencven esztendős, a jelenben duzzasztási és vízleeresztési funkciót is ellátó hajózsilip tehermentesítése mellett a Ráckevei (Soroksári)-Duna (RSD) vízminőségének javítása volt, a Duna-ág vízforgalmának és vízszintjének a klímaváltozás hatásaihoz is jobban alkalmazkodó szabályozásával.     Mint írják, a projekttel kézzel fogható közelségbe került az a közel hatvanéves cél is, hogy az RSD két nagyműtárgya, a Kvassay- és a Tassi-zsilip egy energetikai rendszert alkosson.     Az új vízleeresztő a vízügyi igazgatóság döntése nyomán – tisztelegve a térségben és a Ráckevei (Soroksári)-Dunáért végzett munkássága előtt – Sajó Elemér vízimérnök nevét viseli majd.

A műtárgy várhatóan június elejéig tartó próbaüzeme során mind a gépészeti, mind az elektromos berendezések tesztelése megtörténik valamennyi üzemállapotban, illetve több, szimulált természeti csapás vagy emberi tevékenység során előállt vészhelyzetben.

Rövidesen a kivitelezés utolsó munkafázisai is befejeződnek: a tereprendezés, a füvesítés, a felületek javítása, valamint a munkaterületen kívüli igénybe vett területek helyreállítása.     A vízügyi igazgatóság munkatársai tekintettel arra, hogy az új létesítményen keresztül megindult a vízleeresztés, a szükséges biztonsági távolságok figyelembevételével új hajózási jelzéseket helyeztek ki. A balesetek elkerülése érdekében arra kérnek mindenkit, fokozottan ügyeljenek a hajózási szabályzat vonatkozó részeinek betartására.