Mintegy 117 ezren látták a kecskeméti színház csaknem négyszáz előadását

Mintegy 117 ezren látták a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház csaknem 400 előadását a záruló 2023/2024-es évadban – közölte a teátrum évadzáró társulati ülését követően az MTI-vel pénteken.

A tájékoztatás szerint a kecskeméti színház 127. évadának „Égi boldogsággal fűszerezve” jelmondata Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulójához kapcsolódott, amelyet a költő ismert művével, Az özvegy Karnyóné című vígjátékkal ünnepelt.
A teátrum záruló évadában két korábban bemutatott közönségkedvenc darabbal és egy gálával ünnepelte 10 éves jubileumát a Kecskemét City Balett, majd a Carmina Burana premierjével örvendeztették meg a kecskeméti táncszerető közönséget. A balett-tagozat mellett a SZÍN-TÁR is jubilált: idén tavasszal tartották meg a 15. Színművészeti Egyetemek Találkozóját.
Mint írják, az évad első nagyszínházi bemutatójával, Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című musicallel a társulat nyáron turnén vesz részt, amelynek állomásai a Tokaji Katlan, az erdélyi Gyimesfelsőlok és a partiumi Nagyvárad, majd a sort az ötvenedik előadással, az Újszegedi Szabadtéri Színpadon zárják.
Békéscsabán, Szarvason és Budapesten, a Városmajorban játsszák majd a Ne most, drágám! című előadást, amellyel a társulat meghívást kapott Nyíregyházára, a Vidor Fesztiválra is, ahol ezt a produkciót is ötvenedik alkalommal adják  elő augusztus végén.
Az elkövetkezendő évadban ismét 13 új bemutatóval készül a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, emellett műsoron marad a Három nővér, a Naptárlányok és a Felhangolva című előadás.
Az új évad rendezői között visszatérő és új nevek is szerepelnek, hiszen Cseke Péter, Szente Vajk, Jankovics Anna, Barta Dóra, Sipos Imre, Kovács Lehel, Besenczi Árpád, Lóth Balázs, Tárnoki Márk, Scherer Péter, valamint Juronics Tamás munkáit láthatja majd a közönség.
A következő, 2024/25-ös évadban társulati tagként üdvözölhetik a nézők Kovács Panka színművészt és Cselóczki Tamás énekkari művészt. Jankovics Anna visszatér a színpadra, Kovács Lehel pedig immár művészeti vezetőként is jelen lesz a teátrum életében. Túri Lajos Péter koreográfus, Raj Martin pedig koreográfusasszisztens státuszban folytatja a munkát.
Az évadzáró társulati ülésen több díjat is átadtak: a társulat szavazatai alapján a 2023/24-es évad embere Gréczi István, a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett főszabász lett, míg a Látó Ricsi Emlékdíjat Drucker Péter vezető karmester vihette haza.