Mmegnyílt a textilfesztivál Békéscsabán

 Békéscsabán pénteken megnyílt a textilfesztivál és átadták az országos textilpályázat díjait – közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

A Népi textíliák a mai életünkben című kiállításon mintegy 1300 alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők április elejéig.
Az országos textilpályázat alkotói és alkotó közösségei közül összesen 73-an részesültek díjazásban, a 61 díjazott közösség és egyéni alkotó mellett elismerték a kézművesközösségek vezetőit is, akik kiemelkedő munkájukkal hozzájárultak közösségük sikeréhez – olvasható a közleményben.
Kiemelt első díjat kapott Nagy Mari és Virág István csoportja Kecskemétről. A díjat a hagyományos értékmentésben elhivatott családi pályamunkáért kapták. A zsűri egyéni kiemelt első díját Fülöp Liza kapta Györgysövényházáról a dagesztáni motívumot feldolgozó takarópárosért és a magas színvonalon kivitelezett viseletegyüttesért.
A három napos Kárpát-medencei fesztivál idén nemzetközi kitekintést is ad az európai textilhagyományok éltetéséről. A rendezvény a Békésmegyei Népművészeti Egyesület és társrendezői szervezésében valósult meg immáron 17. alkalommal – áll az összegzésben.