A bevezetett korlátozások sok életet menthetnek meg

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések sok ember életét menthetik meg, ezért nagyon fontos, hogy azokat mindenki betartsa – közölte Karácsony Gergely főpolgármester pénteken a Facebook-oldalán közzétett videójában.

A politikus azt mondta, a korlátozások nagyon fontosak abból a szempontból, hogy a koronavírus terjedése ne roppantsa össze az egészségügyi rendszert.
“A kormány ma reggel nagyon helyesen újabb ilyen korlátozó intézkedéseket vezetett be” – fogalmazott, majd arra kérte az embereket, hogy tartsák be az előírásokat.
A főpolgármester a járvány megfékezése szempontjából pozitív hírként számolt be arról, hogy a tömegközlekedést használók aránya a tizedére esett vissza. Ugyanakkor hozzátette, bizonyos járatokon még így is tömeg volt, ezért április elsején új menetrend lép életbe. A legfontosabb vonalakon csúcsidőkben növelik a járatok sűrűségét, de összességében kevesebb jár majd Budapesten – közölte Karácsony Gergely.
Elmondta, a főváros vezetése rengeteg erőfeszítést tesz, hogy védőfelszerelésekkel láthassa el a dolgozóit az egészségügyben, a szociális ágazatban, a hulladékgazdálkodásban és a közösségi közlekedésben.
A főpolgármester megköszönte a Belügyminisztérium segítségét, amellyel a tárca hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt napokban 20 ezer új maszkot kaptak a szociális dolgozók megsegítése érdekében. A Külügyminisztériumnak is köszönetet mondott azért, mert segítségükre voltak a Budapest kínai testvérvárosai által felajánlott védőfelszerelések beszállításában.
Karácsony Gergely közölte, azon dolgoznak, hogy másfél millió maszkot tudjanak biztosítani a város működését ellátó dolgozóiknak, “azoknak, akik most a legtöbbet teszik azért, hogy a város túl legyen ezen a válságon”.
A főpolgármester kijelentette: a főváros vezetése végrehajtja azokat a korábban eltervezett béremeléseket, amelyek most különösen indokoltnak látszanak.
“Az a gazdasági válság, ami már itt dörömböl az ajtónkon, csak akkor lesz legyőzhető, hogyha lesz jövedelmük az embereknek. Ha van fizetés, akkor van pénzünk arra, hogy elmenjük fodrászhoz, vásárolni, akkor tud a gazdaság talpra állni” – fogalmazott Karácsony Gergely.