A költségvetés a járvány második hullámában is maradéktalanul biztosítja a védekezéshez szükséges forrásokat

Októberben az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 333,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, ezzel az év első tíz hónapjában 2604,2 milliárd forintra emelkedett a deficit. A kormány legfőbb célja a járvány második hullámának idején az emberi élet védelme és a gazdaság működőképességének fenntartása, a  központi költségvetés ezért továbbra is maradéktalanul biztosítja az egészségügyi védekezéshez és a gazdaságvédelmi intézkedésekhez szükséges forrásokat – közölte hétfőn kiadott tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium.

Miután a Pénzügyminisztérium 7-9 százalékra emelte a 2020-as költségvetés GDP-arányos hiánycélját, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) módosított finanszírozási tervében 1890 milliárd forintról 3600 milliárd forintra emelte az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiányára vonatkozó előrejelzését.
A PM tájékoztatása szerint a védekezési kiadások és a gazdaságnak nyújtott támogatások, valamint az uniós fejlesztések előfinanszírozása eredményeként október végére a központi költségvetés 2140,0 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 489,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 25,7 milliárd forintos többletet értek el.
Októberben 88,0 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, a tízhavi bevétel így 997,4 milliárd forintot tett ki, az uniós kiadások ugyanakkor meghaladták az 1642,0 milliárd forintot. Egy évvel korábban az uniós bevételek 801,0 milliárd forinton, a kiadások 1239,5 milliárd forinton álltak.
Idén október végéig 593,3 milliárd forintot tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések, októberben 11,9 milliárd forinttal emelkedtek a szeptemberi 28,4 milliárd forint után.
Az év első 10 hónapjában a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra 165,0 milliárd forintot fordított a kormány, amiből 14,1 milliárd forint kifizetése történt meg a múlt hónapban. A Beruházás ösztönzési célelőirányzatból 53,5 milliárd forintot adott ki a költségvetés az első tíz hónapban. A Turisztikai fejlesztési célelőirányzatból 196,3 milliárd forintot használtak fel, erre a szeptemberi 6,3 milliárd forint után októberben 67,8 milliárd forint jutott.
A kiemelt közúti projektekre 200,2 milliárd forintot,  a közúthálózat fenntartására és működtetésére 84,7 milliárd forintot, a közúthálózat felújítására 37,4 milliárd forintot fordított a kormány október végéig, a Falusi útalapból pedig 82,0 milliárd forintot használtak fel. A Modern városok program céljaira folyósított összeg 35,9 milliárd forintot tett ki. Jelentős összeget, 33,6 milliárd forintot fordított a költségvetés a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására és 34,0 milliárd forintot a Magyar falu program alprogramjainak támogatására is.
Az államháztartás központi alrendszerének október végi helyzetéről november 20-án adja ki részletes tájékoztatóját a Pénzügyminisztérium.