Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács a kamat tartása mellett

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának kilenc tagja arról, hogy 0,60 százalék maradjon az alapkamat – derül ki a január 26-i ülés rövidített jegyzőkönyvéből, amelyet szerdán tett közzé az MNB a honlapján.

A monetáris tanács szerint a kialakított rövid oldali monetáris kondíciók fenntartható módon támogatják az árstabilitást, a pénzügyi stabilitás megőrzését és a gazdasági növekedés helyreállítását.
Az MNB a koronavírusjárvány időszakában is elkötelezett az árstabilitás fenntartása mellett – szögezik le a jegyzőkönyvben.
Rámutattak: a jegybank elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi stabilitás fenntartását és a kormány gazdaságpolitikáját.
Amennyiben az inflációs kilátások megváltozása indokolttá teszi, az MNB készen áll a megfelelő eszközök alkalmazására – jelezték.
A testület közölte: az infláció 2021-ben a 3,5-3,6 százalékos tartományban, míg 2022-től újra a jegybanki cél körül alakul.
A döntéshozók megerősítették, hogy az MNB az állampapír-vásárlási programot továbbra is tartós piaci jelenlét mellett, a szükséges mértékben és a szükséges ideig fogja használni.
A hazai gazdasági folyamatok értékelése során a tanácstagok felhívták a figyelmet a hazai ipar folytatódó kilábalására, illetve az építőipari termelés hónapok óta tartó trendszerű növekedésére. A kedvező adatok ellenére a testület tagjai egyetértettek abban, hogy a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés felerősödésének lehetősége, az indirektadó-változások inflációs hatása, valamint az oltási folyamat jövőbeli alakulása egyaránt jelentős bizonytalanságot jelent a hazai makrogazdasági kilátások szempontjából.
A jegybank a koronavírus-járvány okozta kockázatok kezelését és a növekedés gyors, illetve fenntartható helyreállítását kész célzott módon, mérlege további növelésével támogatni – szögezték le a jegyzőkönyvben.
Ami a Növekedési Kötvényprogramot illeti, a testület január 12-i ülésén a keretösszeg 750 milliárd forintról 1150 milliárd forintra emeléséről döntött, miközben a program egyes feltételeit is módosította – idézték fel a jegyzőkönyvben.
Az Nhp Hajrá keretében tavaly december végéig mintegy 21 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás közel 1500 milliárd forint finanszírozást vett igénybe – emlékeztettek.