Főváros Törvényszék: rövidesen véget érhet a Fenyő-gyilkosság, VV Fanni és a Hableány ügye

A dél-koreai turisták halálát okozó Hableány dunai kishajó katasztrófájának büntetőperében, a Fenyő János megölése miatt Gyárfás Tamás médiavállalkozó és Portik Tamás ellen folyó eljárásban, valamint VV Fanni megölése ügyében is a tervek szerint elsőfokú ítélet lehet a jövő év elején, első felében a Fővárosi Törvényszéken – mondta Szabó József Tamás bíró, a törvényszék szóvivője Budapesten tartott sajtótájékoztatóján szerdán.

Hozzátette: az óriási terjedelmű Quaestor-ügyben viszont annak ellenére, hogy minden munkanap tartanak tárgyalást, megjósolhatatlan, hogy mikor lesz ítélet.
A szóvivő a járványhelyzettel összefüggésben azt tanácsolta az ügyfeleknek: amikor a bíróság kezelőirodáihoz fordulnak, a gyorsabb ügyintézés érdekében éljenek az előregisztráció lehetőségével a törvényszék honlapján.
Szabó József Tamás arra is felhívta a figyelmet: a bírósági épületek használatának a rendjét a törvényszék elnöke szabályozza, és amennyiben súlyosbodik a járvány, megfontolják, hogy újra bevezessék-e az érdeklődők számára minden tárgyaláson kötelező előregisztrációt, ami jelenleg csak a nagyobb közérdeklődést kiváltó ügyekben fordul elő.
A szóvivő beszélt arról is, hogy a Fővárosi Törvényszék mintegy félszáz ügyét a Budapest Környéki Törvényszékről kirendelt bírák tárgyalnak, köztük tucatnyi nagy súlyú gazdasági büntetőügyet is. Ezek a tárgyalások a Budapest Környéki Törvényszék épületében lesznek.
Szabó József Tamás megjegyezte: a Fővárosi Törvényszék az ország legleterheltebb bírósága. A kirendelésekre az arányosabb munkateher-elosztás miatt volt szükség, ami az ügyfeleknek is kedvező, hisz így gyorsabban befejeződhetnek az eljárások.
Hozzátette: nem szokatlan ez a megoldás, korábban többször előfordult már, hogy fővárosi bírákat rendeltek ki, hogy vidéken segítsenek az ügyek elbírálásában.
A Budapest Környéki Törvényszékről kirendelt bírák által tárgyalt ügyek közt van többek között az Árpa Attila ellen kábítószer miatt indult eljárás. A színész, rendező nyilatkozataiban tagadta az ügyészségi vádat.