Gyopáros: a magyar falvak értékeket képviselnek

A baloldali kormányokkal szemben a jelenlegi kabinet “hisz a falvak erejében”, mert azok olyan értékeket képviselnek, amelyeket a nagyvárosok nem tudnak kínálni – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken Szigetváron.

Gyopáros Alpár a Magyar falu program eddigi eredményeit és idei pályázati lehetőségeit bemutató lakossági fórum előtt újságírók előtt azt mondta: a jelenlegi kormány minden tekintetben a “Gyurcsány-kormányok” gyakorlatának ellentétét viszi véghez a kistelepülések esetében. Úgy vélekedett, hogy 2002 és 2010 között “tudatosan büntették a falvakat”; az óvodák, iskolák és a közösséget szolgáló intézmények bezárásával, a pedagógus-álláshelyek megszüntetésével, az önkormányzatok eladósításával, a közösségi közlekedés leépítésével “valóságos falurombolást hajtottak végre”.
A jelenlegi kormány viszont “hisz a falvak erejében”, abban, hogy ezek a települések, ezeréves történelmüknek megfelelően, továbbra is “olyan értékeket képviselnek, amelyeket a nagyvárosok nem tudnak kínálni” – húzta alá.
A kormánybiztos azt mondta, a falvak elmúlt évtizedben megvalósult tudatos támogatását emelte új szintre a Magyar falu program, amelynek elemeit éppen a falvakban élők javaslatai alapján határozták meg.
Kiemelte: 2019 óta több mint ezermilliárd forintnyi támogatás áramlott a kistelepülésekhez e program keretében, így a többi között a családok otthonteremtését, a közutak fejlesztését, az önkormányzatok beruházásait, a civil szervezetek működését, sokféle szolgáltatást is kínáló kisboltok újranyitását segítette a kormányzat.
Gyopáros Alpár közölte: a Magyar falu program életre hívásának egyik alapvető célkitűzése volt, hogy segítségével sikerüljön megállítani a népesség csökkenését a kistelepüléseken, ez pedig számos helység esetében már el is indult. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2019-ben még 2500 olyan kistelepülés volt Magyarországon, amelyen – évtizedes távlatban – súlyos népességcsökkenés ment végbe. A programnak köszönhetően – fűzte hozzá – ezek közül ezer település esetében megfordult a tendencia, azaz emelkedni kezdett a népességszám.
A kormánybiztos elmondta: a Magyar falu program a következő időszakban várhatóan újabb elemekkel fog bővülni, hiszen folyamatosan zajlanak országszerte azok a lakossági fórumok, amelyeket követően az újabb és újabb javaslatoknak megfelelően alakítja a programot a kormányzat.
Nagy Csaba (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője arról szólt, hogy 20-30 éves hiányosságot pótolt az aprófalvas Nyugat-Baranyában a Magyar falu program, annak keretében pedig több mint 12 milliárd forint érkezett a térségbe alig több mint két esztendő alatt.
A program egyik nagy előnye, hogy komplex módon kezeli a falvak problémáit, és az elemeit a helyi igényeknek megfelelően állítja össze a kormányzat – mondta, utalva arra, hogy minden évben számos helyen tartanak a pénteki szigetvárihoz hasonló, javaslattevő fórumot.