Hornung Ágnes: az elmúlt 14 évben átlagosan több mint négyszeresére nőtt a bölcsődei dolgozók bére

 A bölcsődei dolgozók anyagi elismerése terén jelentős lépések történtek az elmúlt időszakban: 2010-hez képest 2024-re átlagosan több mint négyszeresére nőtt a bérük – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a több mint egymilliárd forintból épült, etyeki Csodaszarvas Bölcsőde szerdai ünnepélyes átadásán.

Hornung Ágnes az infrastrukturális fejlesztések mellett fontosnak nevezte az állami normatív támogatás növekedését, amely mára a 2017-es támogatás ötszöröse lett, ugyanez az arány a munkahelyi bölcsődék esetében 17-szeres.
Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy „a bölcsőde a bizalomról is szól: a szülők és a bölcsődei dolgozók társadalomba vetett hitéről, amelyet a gyermekek jólétéért végzett közös munka kapcsol össze”. Rámutatott arra, hogy a bölcsődék a társadalmi intézmények legelső lépcsőfokai, ahol a kisgyermekek elsőként tapasztalják meg a családjukon kívüli világot.
Hornung Ágnes elmondta, hogy a kormány számára folyamatosan a családok vannak középpontban, különböző eszközökkel támogatják a gyermekkorúakat, a szülőket és az időseket is. A családtámogatások három pillére közül kiemelte az otthonteremtést, hiszen az év elején indult útjára Európa legnagyobb otthonteremtési programja, a csok plusz.
Az államtitkár beszélt a bölcsődefejlesztésekről, amelyeknek köszönhetően az országos lefedettség folyamatosan javul, így ma már minden harmadik településen van ilyen intézmény. Hozzátette: a férőhelyek száma meghaladja a 65 ezret, csak tavaly több mint 4700 bölcsődei férőhely létesült.
Tessely Zoltán (Fidesz) országgyűlési képviselő kiemelte, hogy az elmúlt években a választókerületében több mint tíz bölcsőde épült, köztük Etyeken is, amelynek megvalósítása egy 2020-ban elnyert 643 millió forintos támogatással kezdődött el. A megnövekedett építőanyagárak miatt szükségessé vált többletforrások bevonása, a kormány 2022-ben további 400 millió forintot biztosított, így tudták befejezni az ezer négyzetméter alapterületű létesítményt, amelyben 6 csoportszoba és 72 férőhely van.
Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés fideszes elnöke elmondta, hogy az új bölcsőde megnyitásával 16 munkahely jött létre a településen. Közlése szerint Fejérben a jelenlegi európai uniós ciklusban 6,6 milliárd forintot fordítottak bölcsődefejlesztésre.