Több mint 100 számítogéppel segíti a gyermekvédelemben élő tanulók digitális fejlődését a 4iG

A 4iG Nyrt. 25 millió forint értékben 150 új asztali számítógépet és monitort ajánlott fel azoknak a gyermekvédelem alatt állóknak, akik eddig nem, vagy csak részben jutottak hozzá ezekhez az eszközökhöz – közölte az Önkéntességet és Adományozást Koordináló Akciócsoport csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a felajánlással a cég is csatlakozott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által meghirdetett, a Digitális Jólét Program (DJP) koordinálásával megvalósuló Digitális Összefogás kezdeményezéshez.
Az eszközök Budapesten és az ország 19 megyéjében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) koordinálásával és a Nevelőközösségek Nemzetközi Szövetsége a Magyar Gyermekekért egyesület (NENESZ) közreműködésével jutnak el a tanulókhoz.
A Digitális Összefogás, az Önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport és az EMMI együttműködésében eddig 2500 informatikai eszközt osztottak ki a szociális gyermekvédelmi program keretében – tették hozzá.
Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára az adományozás kapcsán kiemelte, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet arra is rámutatott, hogy mennyi lehetőség rejlik a hétköznapi életben is a digitalizációban.
„Ezek a gépek hozzájárulnak ahhoz, hogy a fiatalok a jövőben is fejleszthessék az ilyen irányú tudásukat, képességeiket, így akár a tanulmányaik, akár később a munkájuk során még eredményesebbek lehessenek” – fejtette ki Schanda Tamás.
Révész Máriusz, az Önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport vezetője szerint már a járványveszély első napjaiban nyilvánvalóvá vált, hogy a pandémia kezelésében csak a nemzeti megoldások működnek, és a kormány mindvégig következetesen tartotta is magát ehhez az alapelvhez, amelynek egyik eleme a Digitális Összefogás, illetve az Önkéntességért és Adományokért Felelős Akciócsoport működése.
„A történelmi távlatokban is példátlan méretű, valamint összetettségű kihívás a gyermekvédelemben élő gyermekeket és fiatokat is rendkívül súlyosan érintette, ezért külön öröm számomra, hogy munkatársaimmal együtt sikeresen és gyorsan nyújthattunk nekik nagyarányú segítséget” – tette hozzá Révész Máriusz.
Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy: „Magyarország gazdasági fejlődése szempontjából meghatározó az informatikai készségek széleskörű ismerete és elsajátítása. A 4iG éppen ezért elkötelezett támogatója a hazai oktatásnak, illetve a digitális oktatás-fejlesztésnek, a rászoruló gyermekek támogatásának.”
Simon Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint a kormány célja a családközpontú gyermekvédelem kialakítása és erősítése. A gyermekvédelem rendszerében országosan 23 ezer gyermek van, a gyermekotthonokban nyolcezer gyerek lakik, de a cél az, hogy lehetőség szerint ezek a gyerekek is családoknál nevelkedjenek.
A Digitális Összefogás kezdeményezés hatalmas segítséget nyújtott abban, hogy csökkenjen az életüket a vér szerinti családjuk hiánya miatt hátránnyal, állami gondozásban élő gyermekek digitális lemaradása.
Gál András Levente, a Digitális Összefogást koordináló DJP szakmai vezetője arra emlékeztetett, hogy az ez év áprilisában elindított kezdeményezés összességében közel 10 millió magyar polgárnak segített a mobilszolgáltatók által felajánlott plusz mobiladat csomagok révén. Így a családi kapcsolattartásban és az idősgondozásban több mint kétmillió idős honfitársunk kaphatott hatékony segítséget környezetétől.
A távmunkára felajánlott digitális megoldások egymillió munkavállaló otthoni munkavégzését tették könnyebbé, míg a távoktatásra alkalmas felajánlott digitális alkalmazások 1,6 millió diák és 200 ezer tanár, valamint oktató köznevelési, szakképzési és felsőoktatási együttműködését támogatta.
A DJP által koordinált Digitális Összefogás összességében már több mint 30 milliárd forintos értékben járult hozzá ahhoz, hogy a rendkívüli időszakban a digitalizáció adta lehetőségek csökkentsék a magyar polgárokra nehezedő terheket – áll a közleményben.