Több mint 1,2 milliárd forintos kutatás-fejlesztési és innovációs programot indít TDK Szombathelyen

Átfogó, 1,2 milliárd forint értékű kutatás-fejlesztési és innovációs programot indít a szombathelyi TDK Hungary Components Kft., a programot a következő három évben hajtják végre – közölte az MTI-vel kedden a vasi megyeszékhelyen jelenleg 2300 embert foglalkoztató cég.

Terveik megvalósításához az elektronikai részegységeket, főként fojtótekercseket, zavarszűrőket és elektrolit kondenzátorokat gyártó vállalat mintegy 500 millió forint támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból – közölték.
A programban olyan új termékeket – teljesítmény induktivitásokat és hibrid polimer kondenzátorokat – fejlesztenek ki, amelyek kielégítik a fejlett autóipari igényeket, nagyobb áramterhelhetőséget, vagy magasabb mágneses telítődési képességet nyújtanak – írták.
Hangsúlyozták, hogy innovatív termékeik alkalmazása az elektromobilitás, megújuló-energia, ipari elektronika, 5G-telekommunkikációs hálózatok és a háztartási elektronika területén egyaránt magasabb energiahatékonyságot és alacsonyabb “szén-lábnyomot” eredményez.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter december 4-én jelentette be Szombathelyen, hogy a kormány 1,8 milliárd forinttal támogatja a TDK Components Kft. 4,1 milliárd forint értékű beruházását, amelynek során új gyártósort hoznak létre és a régit is fejlesztik, hogy az új elektromos és hibrid autók termékigényeit kielégítsék.
A japán tulajdonosi hátterű TDK csoport 23 országban termel, több mint százezer embert foglalkoztat.
A nyilvános céginformációs adatok szerint a 2019. április 1-jétől 2020. március 31-ig tartó üzleti évben 80,4 milliárd forint volt a TDK Hungary Components Kft. nettó árbevétele, 8,2 milliárd forinttal kevesebb az egy évvel korábbinál. Ebből az export 74,5 milliárd forintot tett ki. Adózás után a cég vesztesége 3,8 milliárd forint volt, míg egy évvel korábban 92,7 millió forint volt a veszteség.