Több mint 700 millió forintból korszerűsítették az agrártudományi egyetem kutatóhelyeit

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szarvasi, ceglédi és gödöllői kutatóépületeinek energiafelhasználását csökkenti az a beruházássorozat, amelyet 720 millió forintból valósítottak meg – tájékoztatta az oktatási intézmény szerdán az MTI-t.

Azt írták, a ceglédi kutatóállomáson 254 millió forintból a hőtermelő berendezés, a nyílászárók és a fűtési szekunder hálózat cseréje, valamint a hőszigetelés történt meg.
A gödöllői kutatóépületben 304,8 millió forintból homlokzatszigetelés, nyílászárócsere, a lapostető szigetelése és a fűtési rendszer korszerűsítése valósult meg.
A szarvasi Halászati Kutatóintézet (HAKI) laborépületében három hőszivattyú beépítésével korszerűsítették a fűtési rendszert, továbbá szigetelték a homlokzatot és kicserélték a nyílászárókat.
A BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft. vezetésével megvalósult energetikai korszerűsítés révén csaknem 2 millió kilowattórával csökkent a középületek éves elsődleges energiafogyasztása és 259 tonna szén-dioxid-egyenértékkel az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása. Éves szinten 356,400 gigajoule energiamennyiséget tudnak megújuló energiaforrásból előállítani.
“A fenntarthatóság régóta kiemelten fontos szempont az egyetem életében, így a kapcsolódó tudományos és szakmai ismeretek átadására több képzésen is kiemelt hangsúlyt fektetünk, a gyakorlati tapasztalatok megosztására pedig Körforgásos Gazdaságelemző és Tudásközpontot is alapítottunk” – idézték a közleményben Gyuricza Csaba rektort.
A beruházások ismertetésével egy időben avatták fel a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete Halászati Kutatóközpontjának épületét a Békés megyei Szarvason.
Dankó Béla (Fidesz) országgyűlési képviselő ezzel kapcsolatban kiemelte, az egyetem és a köré rendeződő intézmények szellemi központot biztosítanak a városnak, ami hozzájárulhat a térség fejlődéséhez és a mezőgazdaságban elengedhetetlen generációváltáshoz is – írták.
A beruházást az Európai Unió Kohéziós Alapjából, a magyar állam társfinanszírozásával valósították meg.