Fehér éjszakák címmel ad koncertet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Fehér éjszakák című hangversenye szerdán a Müpa Budapest honlapján és YouTube-csatornáján díjmentesen tekinthető meg.

A koncerten Jean Sibelius Valse triste című alkotása és d-moll hegedűversenye, valamint Edvard Grieg Peer Gynt című művének részletei szólalnak meg Rajna Martin vezényletével.
A műsor első száma, Sibelius Valse triste-je a haldokló édesanyja betegágyánál virrasztva álomba merülő fiú tragikus látomása. A hangverseny szólistája Baráti Kristóf hegedűvész, aki Sibelius 1904-ben megalkotott d-moll hegedűversenyét adja elő.
A norvég Edvard Grieg 1875-ben komponált Peer Gynt-kísérőzenéjének megalkotására maga a dráma szerzője, Henrik Ibsen kérte fel a komponistát. A megszólaló műben a közönség Szalai Ágnes szopránt hallhatja – közölte a zenekar hétfőn az MTI-vel.
A hangverseny címe – Fehér éjszakák – északra utal, arra a jelenségre, amely akkor tapasztalható, amikor a Nap nem nyugszik le és így huszonnégy órán át világos van – olvasható a közleményben.
Szombaton a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar művészeinek kamarakoncertje várja a közönséget, a videó linkje az esemény napján kerül fel a www.filharmonikusok.hu oldalra.