Gijs Naber: Enyedi Ildikó a történet, a regény szívét ragadta meg

A féltékenység és a szerelmi kétkedés természetrajzát mutatja be Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története, amelyet csütörtöktől játszanak a magyar mozik. A főszereplő, Störr kapitányt alakító Gijs Naber holland színész az MTI-nek adott interjúban úgy vélekedett, hogy Enyedi Ildikó a történet „szívét”, a könyv lényegét ragadta meg.

A csaknem háromórás, nagyszabású film Füst Milán több mint húsz nyelvre lefordított A feleségem története: Störr kapitány feljegyzései című regénye alapján készült. Enyedi Ildikó már évtizedek óta meg akarta filmesíteni a regényt, ő maga írta a forgatókönyvet.
Az alkotásban Störr kapitányt Gijs Naber holland színész alakítja, feleségét, Lizzyt Léa Seydoux francia színésznő; a történet hét leckén keresztül, a férfi szemszögéből mutatja be a szerelmet és a vele járó féltékenységet.
Először a film forgatókönyvével ismerkedtem meg, később a regényt is elolvastam, amely sokkal nagyobb ívű történet, de Enyedi Ildikó a „szívét”, a könyv lényegét ragadta meg – hangsúlyozta az MTI-nek Gijs Naber holland színész, aki a film díszbemutatójára érkezett Budapestre.
Kifejtette: Störr kapitány a munkájában felelősségteljes, sikeres ember, viszont a szerelmi életében kicsúszik a talaj a lába alól. Francia feleségére, Lizzyre a kezdetektől féltékeny, próbálja kideríteni, valóban megcsalja-e, ahogy azt az elejétől fogva gyanítja. Mindvégig próbál tisztességes maradni: nem a feleségét próbálja visszafogni, hanem önmagát – magyarázta a színész, aki szerint örök kérdés, hogyan tudunk egy másik emberhez kapcsolódni és önmagunkat megtalálni egyben.
A holland színészt magával ragadta a hajóskapitány közege, a matrózok élete, a kikötő és a hajózás a végtelen tengeren, amely a szabadságot jelképezi számára. Mint mondta, vonzotta az a romantikus, egyben melankolikus és nosztalgikus hangulat, amelyet ez a történet áraszt.
Az utolsó jelenetek egyikében, pár snitt erejéig feltűnik Gijs Naber hat hónapos kisfia a filmben. A színész hangsúlyozta: Störr kapitány a történetét úgy meséli el hét fejezeten keresztül, mintha egy-egy tanítást adna át a fiának az életről. „Apaként engem is nagyon foglalkoztat, hogy mit akarok továbbadni a gyerekemnek. Azt gondolom, hogy a történet üzenete megfontolandó: ne állj ellent, hanem enged bele magad az életbe, úgy, ahogy az van. Ezt én is szeretném továbbadni a fiamnak” – hangsúlyozta.
Gijs Naber felidézte, hogy személyesen nem ismerte korábban Enyedi Ildikót, bár látta a rendező Testről és lélekről című filmjét. Enyedi Ildikó tanítványa, Csoma Sándor 2019-es Casting című vizsgafilmjében figyelt fel a holland színészre, aki akkor egy pornóproducert alakított.
Gijs Naber először dolgozott együtt Léa Seydoux francia színésznővel is, de mint mondta, hamar megtalálták a közös hangot. „Enyedi Ildikó rendezési stílusának nagy szerepe volt ebben, mert ő mindennek megadja a módját” – emlékezett a forgatásra. Kiemelte, hogy a rendező mindenre ad időt: először igyekszik megismerni a színészeket, akik így magánemberként is megnyílnak előtte, ez nagyban segíti a közös munkát.
A színész szerint a forgatás nagyon jó hangulatban zajlott Budapesten, Fóton, Hamburgban és Máltán. Enyedi Ildikó befogadó és meleg légkört teremtett maga köré, a magyar stáb pedig professzionális munkát végzett – tette hozzá.
A négy ország kooprodukciójában készült filmben Louis Garrel, Josef Hader, Ulrich Matthes, Udo Samel, Jasmine Trinca és Luna Wedler, a magyar színészek közül pedig Funtek Sándor, Rujder Vivien és Hajduk Károly szerepel. A feleségem történetét magyar szinkronnal vagy eredeti nyelven magyar felirattal láthatja a közönség csütörtöktől a magyar mozikban.