Schanda: korszerű körülmények között tanulhatnak a diákok a szakképzésben

Korszerű körülmények között tanulhatnak a diákok a szakképzésben – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára szerdán a Facebook-oldalán megosztott videóban.

Schanda Tamás elmondta, a korszerű körülmények mellett az adott terület kiemelkedő szakemberei adják át a tudásukat a diákoknak.
“Azért tettük átláthatóbbá és célszerűbbé az intézményrendszert, emeltük meg átlagosan mintegy 30 százalékkal az oktatók bérét, és biztosítunk ösztöndíjat a tanulóknak, mert azt szeretnénk, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, és ehhez elengedhetetlen, hogy piacképes szaktudásuk és jó munkájuk legyen” – fogalmazott Schanda Tamás.
A videóban Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a szakképzés rendszere átfogó átalakításon ment keresztül az elmúlt majdnem két évben. Ennek legfontosabb szempontja az volt, hogy a szakképzésből kikerülő diákok kezébe a jövő kihívásait is kiálló tudást, ismereteket adjanak – fűzte hozzá.
“Ma már egy villanyszerelő okosházak hálózatát is ki tudja építeni, távolról irányítható rendszereket hoz létre” – mondta, hozzátéve, hogy egy asztalos formatervezett, egyedi bútorokat is gyárt a robot által vezérelt esztergagépen.
Hangsúlyozta, hogy a szakképzésben tanulók biztosítják a saját jövőjüket, hiszen piacképes tudásuk révén már az iskolából kikerülve számos munkalehetőség közül választhatnak.
Ehhez a kormány minden feltételt biztosít: modern tanulóhelyek kialakításával, digitális oktatási tartalmak kidolgozásával, a karrierlehetőségek bemutatásával teszi vonzóbbá a képzéseket – mondta Szentkirályi Alexandra.
A kormányszóvivő közlése szerint idén kiemelkedően népszerű a technikumi képzés, ami egyszerre ad érettségit és szakmát, valamint fix havi ösztöndíjat, sőt bizonyos esetekben még egyetemi kreditet is.