A kiskereskedelmi forgalom novemberi élénkülése jó előjel a negyedik negyedévi GDP-növekedést tekintve

A kiskereskedelmi forgalom novemberi élénkülése jó előjel a tavalyi negyedik negyedévi GDP-növekedést tekintve – állapították meg az MTI-nek nyilatkozó elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott jelentését kommentálva.

A KSH jelentése szerint a tavaly novemberi kiskereskedelmi forgalom a nyers adat szerint 6,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 7,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét az előző havi 6,2 százalékot követően.
Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte: a kiskereskedelmi üzletek forgalmában a tavalyi év második legerősebb hónapja volt a november. A jelentősen élénkülő kiskereskedelmi forgalom  alátámasztja azt a várakozást, hogy a tavalyi negyedik negyedévben is erős maradhatott a fogyasztás és így a GDP-növekedés is.
Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a kiskereskedelmi forgalom minden várakozást felülmúló novemberi növekedése gyorsulást mutat a negyedik negyedévben, ami erős támasza maradhat a GDP-növekedés fenntartásának. A forgalom novemberi gyorsulását a bérnövekedés mellett a fekete péntek akciók is támogathatták. A munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme idén meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti és dinamikusan folytatódhat a magyar háztartások fogyasztási szintjének felzárkózása az európai átlagszínvonalhoz.
Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint viszont nincs meglepetés a kiskereskedelemben, a forgalom régóta stabil – 6 százalék körüli – növekedést mutat. A tavalyi év egészében 6 százalék körüli növekedést érhetett el a kiskereskedelem, amely az idén is emelkedő marad. Hozzátette: a reálbéremelkedés idén 2-3 százalékponttal elmaradhat a tavalyi szinttől, ami hatással lesz a kiskereskedelmi dinamikára, így a mostani kilátások szerint 4-5 százalékos növekedés várható.
Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője is azt emelte ki, hogy az adatokban lassulás nem látszik, sőt a növekedés még gyorsulni is tudott. A gyorsulásban szerepet játszhatott a Black Friday akciók népszerűségének növekedése is. A fogyasztás ezzel a negyedik negyedévben is érdemben hozzájárulhatott a gazdasági bővüléshez. A kiskereskedelmi forgalom dinamikus növekedése 2020-ban is fennmaradhat, pontos mértékét azonban nagyban befolyásolja majd a reálbérek emelkedésének üteme.
Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője a forgalom élénkülésének forrásai között megemlítette az  élénk banki hitelezést is a nominális bérek kétszámjegyű növekedése, az alacsony munkanélküliség és a magas fogyasztói bizalom mellett. Egyszeri tényezőként ő sem mulasztotta el kiemelni a Black Friday hatását. A legfrissebb kiskereskedelmi statisztika az Erste szakértőjének szemében is megerősítette, hogy a tavalyi utolsó negyedév gazdasági teljesítményéhez számottevő mértékben hozzájárult az erős belső fogyasztás. Továbbra is úgy látja, hogy a tavalyi 5 százalék körüli GDP-növekedés után az idén lassulhat a gazdaság növekedése, azonban a belső fogyasztás esetlegesen vártnál nagyobb bővülése felfelé irányuló kockázatot jelenthet.