Gulyás Tibor: biztosítanunk kell, hogy a felsőoktatásba lépve a fiatalok ki tudják bontakoztatni a tehetségüket

Biztosítanunk kell, hogy a felsőoktatásba lépve a fiatalok ki tudják bontakoztatni a tehetségüket és meg tudják élni a kíváncsiságukat az oktatási rendszerben – mondta Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten, a 3. Tudományok Fővárosa fesztiválon. az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) lágymányosi campusán.

A helyettes államtitkár köszöntőjében Szent-Györgyi Albert és a C-vitamin felfedezésének történetét felidézve mutatott rá a véletlen és az emberi kíváncsiság találkozásának fontosságára.
Feladatunknak kell tekinteni, hogy a fiatalok ezt a véletlent és a kíváncsiságukat, a felfedezés iránti vágyukat meg tudják élni az oktatási rendszerben. Biztosítani kell a tehetségek felkarolását – fogalmazott az Eötvös Loránd Tudományegyetem lágymányosi campusán tartott eseményen.
Gulyás Tibor szerint különösen fontos, hogy a rendezvény fókuszában álló STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) tudományterületek megfelelő figyelmet kapjanak, amelyekre a magyar kormány különösen nagy hangsúlyt fektet az elmúlt években.
„Az ITM nagyon nagy munkát végzett el az elmúlt egy évben, átalakította az intézményrendszert, annak finanszírozási rendszerét, irányítását, ami érdemben hozzá fog tudni járulni a magyar kutatási, fejlesztési és innovációs rendszer teljesítményéhez és annak növeléséhez” – mutatott rá a helyettes államtitkár, megjegyezve, hogy jövőre 25 százalékkal fogják emelni a területre biztosított forrásokat.
Gulyás Tibor szerint nem szabad elfelejteni, hogy a rendszer akkor tud élni, ha a benne lévő szereplők maguk tesznek annak érdekében, hogy például ilyen rendezvények révén népszerűsítsék és megismertessék az emberekkel az egyes tudományterületeket.
„Már a jelenlévő nagyon fiatal gyerekek is kézzel foghatóvá tehetik saját maguk számára, hogy az adott szakterületen mivel tudnak foglalkozni, és az ilyen kezdeményezések, felismerések tudnak segíteni abban, hogy ez a rendszer, amelyet építünk, és amely támogatja hazánkat, egy élő rendszerré tudjon válni” – fogalmazott.
Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes köszöntőjében elmondta, a főváros vezetése azon dolgozik, hogy Budapest minél élhetőbb város legyen mindenki számára. Hozzátette, ezt a célt szolgálja azoknak a tudomány adta lehetőségeknek az igénybe vétele, amelyek mind hozzá járulnak ahhoz, hogy az életminőség a lehető legjobb legyen.
A főpolgármester-helyettes szerint fontos, hogy Budapest ne csupán élhető város, hanem elsősorban otthona legyen az itt élőknek, és otthont jelentsen számukra abból a szempontból is, hogy a munkájukat is meg tudják itt találni.
A Tudományok Fővárosa rendezvényen lehetőség van megismerkedni olyan területekkel, amelyek a későbbiekben a pályaválasztásban is tudnak segíteni a fiataloknak, akik aztán olyan módon tudják magukat képezni, hogy a megszerzett hasznos tudást Budapesten, a főváros és az egész ország szolgálatába tudják állítani – fűzte hozzá Szalay-Bobrovniczky Alexandra.
Az ingyenes szombati rendezvény látogatói megismerkedhetnek a legújabb technológiákkal és tudományos vívmányokkal, robotokkal beszélgethetnek, drónokat „simogathatnak”, virtuálisan beléphetnek az atomerőmű blokkvezérlőjébe, portrét készíttethetnek egy robottal, és akár a Napot is vizsgálhatják élőben.