Harminckettővel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Harminckettővel, 5002-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, újabb elhunyt nincs – közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.

A kormányzati portálon azt írták: a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak száma változatlanul 609, 3665-en már meggyógyultak.
Az aktív fertőzöttek száma 728. Az aktív fertőzöttek 34 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 43 százaléka budapesti.
Kórházban 57 koronavírusos beteget ápolnak, közülük heten vannak lélegeztetőgépen.
Az oldal adatai szerint 7806-an vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 387 111.
Kiemelték: a járvány továbbra is jelen van, és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van.
Emlékeztetnek arra, hogy a beutazási korlátozásokat a további szigorítások elkerülésére vezették be. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknek a járványügyi kontaktkutatás következtében elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk.
Az operatív törzs a karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a karantén alól, azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet saját költségén kell elvégeztetnie.
Hangsúlyozták: az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe.
Az utóbbi időben az új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, akik észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek.
A kockázatos külföldi utazások kerülése, valamint az üzletekben és tömegközlekedésben előírt maszkhasználat és távolságtartás mellett az egyik leghatékonyabb védekezési forma az, ha továbbra is éberek és fegyelmezettek vagyunk, és komolyan vesszük a koronavírusra utaló jeleket, függetlenül attól, hogy jártunk-e külföldön. Ha ezt betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését, és emiatt további korlátozó intézkedések bevezetését – írták.
Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (2178) és Pest megyében (738) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (391), Komárom-Esztergom (315), Zala (279), Csongrád-Csanád (157), Borsod-Abaúj-Zemplén (152), Veszprém (148) és Győr-Moson-Sopron megye (109), a sor végén Békés megye áll (19).