Hatalmas a hőség az egész országban

A tegnapi után, ma is megdőlt a melegrekord Budapesten. Ilyen, hogy a fővárosban is a korábbinál melegebbet mérjenek, csak nagyon ritkán fordul elő. Gyakorlatilag elviselhetetlen kánikula érkezett napok alatt a hűvös tavasz után, és a következő napokban még melegebb lesz. A Köpönyeg.hu mára 31 fokos átlaghőmérsékletet írt, ez azonban az árnyékos helyekre értendő, napon ennél sokkal melegebb van. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton akár 37 fok is lehet, vasárnap pedig óriási viharokra lehet számítani. Jó hír azonban, hogy azzal együtt némi lehűlés is várható.

35,3 fok. Ennyit mértek ma Újpesten.

Ezzel pedig megdőlt a melegrekord, ilyen meleg június 14-én, korábban még soha nem volt Budapesten. 

Ráadásul két egymást követően napon is megdőlt a melegrekord a fővárosban.

FOTÓ: POLYÁK ATTILA – ORIGO

Mára a meteorológiai szolgálat már az egész országra másodfokú figyelmeztetést adott ki, és külön felhívták a figyelmet az extrém UV-B sugárzás veszélyére is. Aki teheti, árnyékba húzódik. Ez is az ajánlott. Ebben az erős napsütésben fél óra alatt is le lehet égni.

FOTÓ: POLYÁK ATTILA – ORIGO

A szakemberek azt is javasolják, hogy folyamatosan vizezzük magunkat. Akár egy megnedvesített rongy a fejen is lehet nagy segítség, már a hőérzet miatt is.

A nagy meleg miatt több strand is tovább lesz nyitva, sok helyen csak későn este zárnak be. 

Főleg a hétvégén szinte mindenhol, nemcsak a strandokon, a vízpartokon is óriási tömegre számítanak.