Időjárás-jelentés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:
—————————-
Kontinensünk középső és déli tájain magasnyomás alakítja az időjárást. Területén a napos idő ellenére is hűvösebb van az átlagoshoz képest. A hőmérséklet csupán az Ibériai-félszigeten és a Földközi-tenger partvidékén haladja meg a 20 fokot.
Észak-Európa felett ugyanakkor egy déli irányba előretörő hidegfront található, hátoldalán sarkvidéki eredetű hideg levegő érkezik. A front mentén az esőt gyorsan ónos eső, illetve havazás váltja fel.
A Kárpát-medencét keddre virradó éjjel éri el a front, mögötte jelentősen csökken a hőmérséklet és vegyes halmazállapotú csapadékra lehet számítani.

Várható időjárás az ország területén kedd éjfélig:
————————————————–
Északnyugat felől egyre nagyobb területen erősen megnövekszik a felhőzet – hajnalra a Tiszántúlon is beborul az ég. Késő estétől a Dunántúlon, majd a Dél-Alföld kivételével másutt is többfelé várható eső, amelyet havas eső, hó vált fel.
A nyugati, délnyugati és az északkeleti megyékben, illetve a hegyekben rövid időre, vékony hótakaró is kialakulhat. Kedd délelőtt mindenütt megszűnik a csapadék, a hó gyorsan elolvad, és délutánra a Tiszántúl kivételével szinte mindenütt csökken a felhőzet.
A délnyugati szél eleinte még erős lesz, majd késő estétől a Dunántúlon, később másutt is északira, északnyugatira fordul a szél, amelyet a front betörésekor átmenetileg viharos lökések kísérhetnek. Holnap fokozatosan mérséklődik a légmozgás.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 3 és 8 fok között valószínű.