Orbán Viktor: Magyarország a déli határszakaszán Ausztria határát is védi

Szeretnék, ha olyan változások történnének Európában, mint amilyenek Ausztriában történtek. Ha Ausztriában lehetséges, hogy a jobbközép kormányzópárt együttműködik a jobboldali, hazafias párttal, miért ne történhetne meg ez európai szinten is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, miután tárgyalt Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével.

 

Magyarország a déli határszakaszán Ausztria határát is védi – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, miután tárgyalt Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével. Orbán Viktor azt mondta: Heinz-Christian Strachéra és pártjára volt szükség ahhoz, hogy az osztrák álláspont bevándorlásellenessé változzon, és szimpátiával figyelje a magyar határvédelmet.

Arról is beszélt, hogyszeretnék, ha olyan változások történnének Európában, mint amilyenek Ausztriában történtek.Ha Ausztriában lehetséges, hogy a jobbközép kormányzópárt együttműködik a jobboldali, hazafias párttal, miért ne történhetne meg ez európai szinten is – vetette fel, úgy fogalmazva, hogy ami Bécsben működik, az Brüsszelben is működőképes lehet. A találkozón egyetértés volt abban is, hogy a keresztény kultúrának elsőbbséget kell adni – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor: Ami Bécsben működik, az Brüsszelben is működőképes lehetFOTÓ: SZABÓ GÁBOR – ORIGO

Fellépnek az illegális migráció ellen

Heinz-Christian Strache arról beszélt, hogy nagyon fontos gazdasági együttműködés van a két ország között. Az osztrák vállalatok számára nagyon fontos a kiszámítható beruházási környezet Magyarországon, és ennek a garanciája a miniszterelnök – tette hozzá. Az alkancellár kijelentette, hogy továbbra is fellépnek a bűnözés és az illegális migráció ellen, és ezért szükséges az EU külső határainak a védelmének biztosítása. Köszönetet mondott Orbán Viktornak, hogy 2015-ben felelősségteljesen védte az unió határait.

Strache szólt arról is, hogyEurópának egy erős szövetségre is szüksége van, hogy fellépjünk többek között az iszlamizáció ellen.A politikus üdvözölte a magyar családpolitikai lépéseket, és több lépés modellértékű Ausztria számára. Az alkancellár egy hazafias európai frakció létrehozásáról is beszélt, mert Európa súlyosan megosztott a túlzott határnyitás miatt. Mindezek miatt a félelem érzése alakult ki. Strache szerint az Európai Néppártnak nyitnia kellene a hazafias erők felé. Egy olyan Európát akarunk, ami egyben védi a társadalmakat.

Intoleráns a baloldal

Strache szólt arról, hogy a politikai baloldal teljes mértékben intoleráns magatartást folytat, és mindent szélsőjobboldalnak nevez, ami nem olyan, mint ő. Mindezek ellen én keményen harcolok – tette hozzá. A baloldal multikulturális társadalmat akar létrehozni. Mi jobbközepek vagyunk – mondta Strache. Orbán Viktor ugyanezen témáról azt mondta, több európai kormányzó pártról azt mondták, hogy szélsőjobboldaliak, de ezek a pártok bebizonyították, hogy felelősségteljesek, és képesek sikeresen kormányozni.

Orbán Viktor és Heinz-Christian Strache sajtótájékoztatójaFOTÓ: SZABÓ GÁBOR – ORIGO

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, hogy a két ország között intelligenciára van szükség az együttműködést illetően, így a másodrendű utak átjárhatóságának esetében elfogadtuk az osztrák véleményt. Az uniós belügyminiszterek tanácsáról azt mondta a magyar kormányfő, hogy az eredeti ötlet Nicolas Sarkozytől származik. Ha Brüsszel nem tudott egy európai megoldással előállni a migránsügyben, akkor vissza kell adni ezt a hatáskört a tagországoknak – tette hozzá.

Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogyWeber azt találta mondani, hogy a magyarok szavazatával nem akar bizottsági elnök lenni. Aki így beszél, az a választók tiszteletét sérti meg, ezért a magyar miniszterelnök nem támogathat egy ilyen embert, aki nem tart igényt a magyarok szavazataira– mondta Orbán Viktor.