Századvég: a magyarok 70 százaléka a politikai viták félretételét várja Brüsszeltől

A megkérdezett magyarok 70 százaléka a politikai viták félretételét várja Brüsszeltől – olvasható a Századvég Alapítvány közvélemény-kutatásában, amelynek részleteit pénteken közölték az MTI-vel.

A kutatásban – amit 1000 felnőtt megkérdezésével készítettek – az áll, az elmúlt hetekben a magyar koronavírus-törvény a brüsszeli balliberális politikai erők célkeresztjébe került: az Európai Parlament elnöke, David Sassoli levélben fordult a bizottsághoz a szóban forgó jogszabály vizsgálata érdekében, míg a testület LIBE bizottsága közleményben kritizálta az említett törvényt.
A Századvég megvizsgálta, hogy a magyar lakosság a koronavírus-járvány által előidézett rendkívüli helyzetben milyen elvárásokat támaszt a brüsszeli politikusokkal szemben.
A kutatás alapján – áll a közleményben – kijelenthető, hogy a megkérdezettek 70 százaléka a politikai viták félretételét, és helyette a tagállamok megsegítését várja az Európai Uniótól, ezzel szemben a 23 százalékuk úgy véli, hogy a koronavírus-törvény a kormányzat indokolatlan „túlhatalmát” eredményezi, ezért az ezzel kapcsolatos vitát azonnal le kell folytatni.
A politikai eltérések alapján, a jobboldali válaszadók 85, és a középen állók 61 százaléka támogatja a kialakult szorongatott helyzetben a politikai viták mellőzését, és csupán a 11 illetve 32 százalékuk nem tartja ezt indokoltnak.
A baloldali megkérdezettek körében is többen vannak azok (47 százalék), akik úgy látják, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt Brüsszelnek viták helyett a segítségnyújtásra kell koncentrálnia, ugyanakkor a 46 százalékuk ettől eltérő véleményt fogalmazott meg – derült ki a Századvég kutatásából.