A koronavírus hatásairól szólt az EU-s sportminiszterek videokonferenciája

A koronavírus-világjárvány nemzetközi sporteseményekre gyakorolt hatásáról volt szó az európai uniós tagállamok sportminisztereinek szerdai videokonferenciáján, amelyen Magyarországot Szabó Tünde sportért felelős államtitkár képviselte.

Szabó Tünde az MTI megkeresésére elmondta, üdvözölte, hogy a német EU-elnökség is fontosnak tartotta, hogy videokonferenciát szervezzen a sportminiszterek részére, hiszen a legutóbbi egyeztetés óta a járványhelyzetben és a sportéletben egyaránt történtek változások. Az államtitkár szerint fontos, hogy a tagállamok megosszák egymással tapasztalataikat, eredményeiket, és így segítsék egymást a járvány hatásainak enyhítésében.
A konferencia két kérdés köré szerveződött. Az egyik, hogy milyen tapasztalatai vannak az országoknak a megrendezett nemzetközi sportesemények kapcsán a világjárvány kitörése óta, különös tekintettel a felmerült kihívásokra és együttműködési mechanizmusokra, valamint, ki hogyan ítéli meg az EU-szinten fokozott tapasztalatcsere szükségességét a nemzetközi sportesemények témájában.
Szabó Tünde a magyar helyzetet ismertetve elmondta, 2020-ban Magyarország 125 nemzetközi sporteseményt tervezett megrendezni, de a járvány ezt gyökeresen felülírta és mostanáig összesen mintegy 40 esemény valósult meg. Ezután beszámolt azokról az intézkedésekről, amelyekkel biztosítani tudják a legmagasabb szinten a versenyzők biztonságos felkészülését és a nemzetközi sporteseményeken történő részvétel folytonosságát. Példaként említette egyebek közt azt, hogy a külföldi nemzetközi sporteseményről hazatérő sportolók és sportszakemberek a hatósági házi karantént a sportszervezet által sporttevékenység végzésére használt ingatlan területén is tölthetik.
A sportért felelős államtitkár a második kérdésre válaszul kifejtette, hogy valamennyi uniós tagállam érintett a pandémia elleni harcban és mivel a módszerek eltérőek, ezért a jó gyakorlatok megismerése alapvető fontosságú. Az eddigi tapasztalatok összegzése is szükséges, hiszen a tudatosság és felkészültség nagymértékben csökkenti a kockázatokat.