Európa-liga – Győzelemmel búcsúzott a Ferencváros 

A Ferencváros egygólos győzelmet aratott csütörtökön a vendég Bayer Leverkusen felett a labdarúgó Európa-liga csoportkörének utolsó, hatodik fordulójában, így megszerezte becsületpontjait a sorozatban.

Aissa Laidouni 82. percben fejelt góljának köszönhetően a magyar bajnok öt vereség mellett egy sikerrel búcsúzott a nemzetközi kupaporondtól. Ez volt a Ferencváros történetének első hazai győzelme az európai kupasorozatok csoportkörében.
A négyest a német csapat nyerte, így nyolcaddöntőbe jutott, mögötte a spanyol Real Betis másodikként szintén továbblépett, míg a harmadik skót Celtic Glasgow a Konferencia-ligába került át.

Európa-liga, G csoport, 6. (utolsó) forduló:
Ferencváros-Bayer Leverkusen (német) 1-0 (0-0)
———————————————-
Groupama Aréna, 12 127 néző, v.: Kirill Levnyikov (orosz)
gólszerző: Laidouni (82.)
sárga lap: Laidouni (84.), Blazic (90.), Cabraja (92.), illetve Bellarabi (25.), Recosz (86.), Kossounou (87.)

Ferencváros:
————
Dibusz – Botka, Blazic, S. Mmaee, Kovacevic – Laidouni, Loncar (Vécsei, 81.) – Zachariassen (Somalia, 70.) – Zubkov (Cabraja, 88.), Uzuni, Nguen (R. Mmaee, a szünetben)

Bayer Leverkusen:
—————–
Lunyev – Recosz, Kossounou, Tapsoba (Tah, a szünetben), Sinkgraven – Aranguiz (Frimpong, 71.), Palacios (Andrich, 63.) – Amiri – Bellarabi (Diaby, 71.), Alario (Adli, 81.), Paulinho

II. félidő:
———–
82. perc: egy szöglet után Zubkov bal oldali beadását Laidouni az ötös bal sarkáról a rövid sarokba fejelte (1-0).

A hazai szurkolók annak ellenére élőképpel, némi pirotechnikai bemutatóval és kiváló hangulattal várták kedvenceiket, hogy a mérkőzésnek már nem volt tétje a presztízsen kívül, mivel az eredménytől függetlenül biztos volt, hogy a német csapat csoportelsőként, míg a magyar bajnok csoportutolsóként zár.
A zöld-fehérek ezt meghálálva igencsak elszántan kezdtek, az első helyzetet is ők hagyták ki. A rivális is felszabadultan futballozott, így nyílt sisakos küzdelem alakult ki, mindkét fél előtt adódtak lehetőségek, az első bravúrt Dibusz mutatta be bő negyedóra elteltével. A játékrész derekánál a tartalékos összeállításban is rendkívül erős gyógyszergyáriak magukhoz ragadták az irányítást. A szünet előtti időszakra ha az iram nem is, de a színvonal valamelyest visszaesett, a szüntelenül éneklő szurkolók közben azzal emlékeztek a napokban elhunyt énekesre, Kóbor Jánosra, hogy az Omega Gyöngyhajú lány című számát is dalolták.
A folytatásban ismét energikusabban vetette magát a küzdelembe a Ferencváros, de ígéretes támadásai végén rendre hiba csúszott az utolsó passzokba, így komoly helyzet nem alakult ki. A Leverkusen gyors ellenakciói viszont kifejezetten veszélyesek voltak, Dibusznak több nagy védése is volt, tulajdonképpen az ő bravúrjainak köszönhette a magyar együttes, hogy nem került hátrányba. A vendégek kihagyott helyzetei számukra megbosszulták magukat, mert Laidouni fejesgólja végül történelmi, első hazai csoportkörös győzelmet ért az FTC-nek.
„Nagyon örülünk, hogy kihasználtuk az utolsó lehetőséget a pontszerzésre. Ez nagy siker” – mondta Peter Stöger, a Ferencváros osztrák vezetőedzője, aki az MTI érdeklődésére kifejtette, az egész csoportkört tekintve a mostani mérkőzés volt a csúcspont, mert csapata nagyot küzdött ezért a három pontért. „Nehéz csoport volt, amelyben Bajnokok Ligája-szintű ellenfeleink voltak. Ami negatívum volt, hogy az előző meccseken is volt esélyünk a pontszerzésre, de akkor túl sokat hibáztunk ahhoz, hogy ez megvalósuljon”.
„Mindenki megértette, hogy tartozunk a szurkolóknak egy jó teljesítménnyel. Mezőnyben méltó ellenfelei voltunk az összes riválisunknak, de túl sok könnyelmű hiba csúszott a játékba, melyek ezen a szinten nem megengedhetőek. Ez a győzelem viszont enyhíti a fájdalmat a korábbi elszalasztott lehetőségek miatt” – értékelt Botka Endre válogatott védő.
„Először is gratulálok a Ferencvárosnak. Ez egy nagy intenzitású, látványos mérkőzés volt, amelyen ezúttal nem sikerült eredményesen befejeznünk a támadásainkat” – mondta Gerardo Seoane, a Leverkusen svájci mestere.