MOL Magyar Kupa – A Ferencváros öt év után lehet elődöntős – ELŐZETES

A bajnoki címvédő és listavezető Ferencváros öt év után juthat ismét az elődöntőbe a labdarúgó MOL Magyar Kupában, amelynek negyeddöntőit keddtől csütörtökig rendezik.

Az FTC legutóbb 2017-ben szerepelt a kupasorozat legjobb négy csapata között, amikor 12-2-es összesítéssel elbúcsúztatta az NB III-as Budafoki MTE-t, a fináléban pedig, hazai pályán 1-1-es rendes játékidő, majd hosszabbítás után tizenegyespárbajban 5-4-re jobbnak bizonyult az élvonalbeli Vasasnál. Ezt követően sorrendben a legjobb 64 között, a negyeddöntőben, a legjobb 32 között, tavaly pedig a nyolcaddöntőben búcsúzott a Ferencváros, amely kedden este a Budapest Honvéd vendége lesz.
Egyik csapat sincs csúcsformában, mert bár az FTC listavezető, az idén – az Újpest és a Zalaegerszeg legyőzése mellett – a Puskás Akadémiától és a Pakstól is kikapott, az MTK-val és a Gyirmóttal pedig döntetlent játszott. A kispestiek a MOL Fehérvár legyőzésén kívül a Gyirmóttal és a Kisvárdával szemben veszítettek, a Mezőkövesddel és a Puskás Akadémiával döntetlenre végeztek, és csupán egy pont választja el őket a kiesőhelytől.
A közelmúltban mindkét együttesnél edzőváltás történt, de a Horváth Ferenc helyett kinevezett szerb Nebojsa Vignjevic, illetve az osztrák Peter Stöger posztját átvevő orosz Sztanyiszlav Csercseszov munkája nyomán sem került lendületbe a Honvéd, illetve a Ferencváros.
A két csapat legutóbb december 18-án találkozott egymással, amikor – a január végén a spanyol Granadába igazolt – albán Myrto Uzuni 92. percben szerzett góljával 1-0-s hazai siker született a Groupama Arénában. A kedd esti meccs helyszínén, a Bozsik Arénában legutóbb szeptember 11-én játszottak egymással, akkor a norvég Tokmac Nguen 16. percben szerzett gólja annak ellenére is elég volt az 1-0-s vendéggyőzelemhez, hogy Botka Endrét a 23. percben kiállították.
A Budapest Honvéd legutóbb 2019 áprilisában tudta legyőzni az FTC-t, azóta két gól nélküli döntetlen mellett hatszor nyert a Ferencváros a bajnokságban. A Magyar Kupában legutóbb 2017 tavaszán a nyolcaddöntőben találkoztak, akkor a zöld-fehérek kettős győzelemmel (2-1 és 2-0) jutottak tovább.
A két fővárosi csapat eddig 246 alkalommal játszott egymással, a mérleg az FTC szempontjából 134 győzelem, 43 döntetlen és 69 vereség. A Magyar Kupában ez lesz a 18. találkozójuk, eddig öt döntetlen mellett kilenc ferencvárosi és három kispesti siker született.
A negyeddöntő programja kedden délután az NB III keleti csoportjában kilencpontos előnnyel listavezető Kazincbarcika, valamint az OTP Bank Ligában 22 forduló alatt 56 gólt szerzett Paks mérkőzésével kezdődik. A címvédő Újpest FC szerdán a másodosztályú Békéscsaba vendége lesz, majd csütörtökön a MOL Fehérvár FC az ugyancsak NB II-es ETO FC Győr otthonába látogat. A jelenleg versenyben lévő nyolc csapat közül a székesfehérvári az egyetlen, amely a legutóbbi három idényben rendre legalább az elődöntőig jutott a kupában.
A továbbjutás egy mérkőzésen dől el, döntetlen esetén hosszabbítás, majd szükség esetén tizenegyespárbaj következik.
Az elődöntő sorsolását csütörtökön 22 órától rendezik.

MOL Magyar Kupa, negyeddöntő:
kedd:
—-
Kolorcity Kazincbarcika SC (NB III)-Paksi FC 17.15
Budapest Honvéd-Ferencvárosi TC 20.00
szerda:
——-
Békéscsaba 1912 Előre (NB II)-Újpest FC 20.00
csütörtök:
———
ETO FC Győr (NB II)-MOL Fehérvár FC 20.00