Emmi: elvégezték a századik tüdőtranszplantációt Magyarországon

Elvégezték a századik tüdőtranszplantációt a magyar tüdőtranszplantációs program alapján – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-vel.

A közleményben idézték Kásler Miklós emberierőforrás-minisztert, aki videójában azt mondta: a századik műtét január 29-én az Országos Onkológiai Intézetben volt. A beteg már túl van operatív időszakon, és tart a késői rehabilitációja – tette hozzá.
A programmal kapcsolatban kiemelte, hogy hamarosan átadják az onkológiai sebészet új mellkassebészeti műtőblokkját, amelyet a kormány hárommilliárd forinttal támogatott.
Az új műtőblokknak köszönhetően határon túli magyarok is részt vehetnek majd a magyar tüdőtranszplantációs programban – hangsúlyozta a miniszter.
Az első magyar tüdőtranszplantációt 2015. december 12-én végezték el az Országos Onkológiai Intézetben. A magyar tüdőtranszplantációs program először a Bécsi Egyetem transzplantációs programjának részeként indult, 2020 szeptembere óta pedig önálló európai programként működik – olvasható a közleményben.