A bíró elutasította a Donald Trump elleni büntetőtárgyalás érvénytelenítését egy tanú meghallgatása miatt

A bíró elutasította a tárgyalás érvénytelenítését Donald Trump ügyvédeinek kérésére, akik szerint ezt a vád tanúja, Stormy Daniels felnőttfilmes színésznő keddi meghallgatása miatt kellett volna megtenni a New York-i büntetőbíróságon.

A volt elnök és elnökjelölt jogi képviselői szerint a színésznő tanúk padjára szólítása szükségtelen volt, és semmi köze nincs magához az ügyhöz, ami miatt az ügyészség vádat emelt. Todd Blanche, Donald Trump ügyvédje szerint a tanú által elmondottak komoly sérelmet jelentenek a republikánus elnökjelölt számára.
A bíró ugyanakkor az ügyésznek adott igazat, és érvényesnek mondta ki a tanúvallomást, amelyben Stromy Danielst a vád képviselői részletesen kérdezték a Donald Trumphoz 2006-ban fűződő intim találkozásáról. A védelem képviselői a színésznőnek feltett keresztkérdésekkel azt akarják bizonyítani az esküdtek előtt, hogy a nőt pénzéhség vezette.
Donald Trump a tárgyalás után újságírók előtt arról beszélt, hogy az ügyészség által összerakott ügy „teljesen szétesik”, és erre a keddi tárgyalási nap is rávilágított.
A tárgyalás csütörtökön folytatódik New Yorkban, amikor Stormy Daniels ismét a tanúk padjára ül, hogy tovább válaszoljon a védelem kérdéseire.
Az Alvin Bragg demokrata párti kerületi ügyész által megfogalmazott vád arról szól, hogy Donald Trump tudomásával akkori jogi képviselője, Michael Cohen – aki szintén szerepel a vád tanúi között – a színésznőnek 2016-ban kifizetett hallgatási pénzt törvénybe ütközően tüntette fel jogi költségként.
A bíró még hétfőn újabb nyilatkozattételi korlátozást rótt ki, és a határozat megsértéséért további 1000 dollár bírságot szabott ki, valamint elzárással fenyegette meg Donald Trumpot, ha a továbbiakban is megsérti az üggyel kapcsolatban kirótt nyilatkozattételi korlátozást. A volt elnököt múlt héten már 9 ezer dollár bírsággal sújtotta a bíró, aki szerint Donald Trump kilenc alkalommal sértette meg a tilalmat. A határozat keretében Donald Trump és képviselői nem említhetik nyilatkozataikban a vád tanúit, valamint az esküdteket.
A volt elnöknek és ügyvédeinek az az álláspontja, hogy a nyilatkozattételi tilalom megsérti Donald Trump alkotmányban biztosított jogát a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságához, különösen azért, mert a tanúkat semmi nem korlátozza abban, hogy Donald Trumppal kapcsolatban bíráló megjegyzéseket tegyenek.