Afgán konfliktus – A tálibok az EU-tól kértek segítséget az afganisztáni repülőterek működtetéséhez

Az afganisztáni tálib vezetés az Európai Unió segítségét kérte az ország repülőtereinek működtetéséhez a hétvégi dohai tárgyalásokon, ahol a tálibok ígéretet tettek arra, hogy lehetővé teszik a távozást azok számára, akik el akarják hagyni az országot – tájékoztatott hétfőn a az Európai Unió  külszolgálata.

Az Európai Unió az ideiglenes afgán kormány képviselőivel  folytatott egyeztetéseken az afgán delegáció megerősítette elkötelezettségét az országot elhagyni kívánó külföldi állampolgárok és afgánok biztonságos utazásának garantálása és megkönnyítése mellett. Mind az Unió képviselői, mind a tálibok hangsúlyozták az afgán repülőterek nyitva tartásának alapvető fontosságát.
A tálibok továbbá arra is ígéretet tettek, hogy „általános amnesztiát” biztosítanak azoknak az afgánoknak, akik segítették a NATO és a szövetséges csapatok munkáját egészen a csapatok augusztus végi kivonulásáig. Emellett hangsúlyozták azt is, hogy elkötelezettek a terrorizmus minden formája elleni fellépés mellett.
Bár az Afganisztánnak nyújtott uniós fejlesztési támogatás felfüggesztését az EU nem szüntette meg, az EU küldöttsége – mint a hétfői tájékoztatásból kiderül – kész megfontolni, hogy az afgán nép javát szolgáló közvetlen pénzügyi segítséget nyújtson. A dohai egyeztetésen az Unió felszólította az ideiglenes kormányt, hogy tegyen gyors, érdemi és konkrét lépéseket, olyan befogadó kormányzat létrehozására,  amely az afgán társadalom etnikai, politikai és vallási sokszínűségét képviseli, és amelyben a nők és férfiak egyaránt vezető beosztásban vannak.
Az EU külszolgálata felhívta a figyelmet: a tálib küldöttséggel folytatott párbeszéd nem jelenti az ideiglenes afgán kormány elismerését, hanem az Unió operatív szerepvállásásának részét képezi az afgán nép támogatása érdekében.