Cihanouszkaja: Fehéroroszországnak szüksége lesz gazdasági támogatásra

Az új elnökválasztás után Fehéroroszországnak szüksége lesz gazdasági támogatásra – jelentette ki Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető szerdán Varsóban. Mateusz Morawiecki kormányfő egy európai támogatási terv előterjesztését helyezte kilátásba.

“Rövidesen gazdasági tervet mutatunk be a fehérorosz nemzet, a fehérorosz állam számára, melynek célja annak demonstrálása, hogy Európa nyitott Fehéroroszország iránt” – jelentette ki Morawiecki a Cihanouszkajával közös sajtóértekezleten. A terv részleteire a kormányfő nem tért ki.
Megerősítette: Lengyelország nyitott az összes rászoruló fehérorosz irányában. A nyáron elindított, Szolidárisak vagyunk Fehérországgal nevű kormányprogram keretében segítik az üldözötteket és a “demokratikus, szabad, szuverén Fehéroroszországért” küzdő csoportokat.
“Valódi segítséget akarunk nemzetközi szinten, valódi anyagi segítséget az üldözöttek számára” – hangsúlyozta Morawiecki, aláhúzva: minden, a fehéroroszországi tiltakozások során megsérült személy segítséget kaphat Lengyelországban, sokan már ottani orvosi kezelésben részesülnek.
Cihanouszkaja nyilatkozatában a fehérorosz hatósági erőszakról beszélt, aláhúzva: nemzete számára Aljakszandr Lukasenka elnök már nem bír legitimitással, nem fogadhatják el őt vezetőként. A társadalmon “egy új és igazságos választás segítene” – hangsúlyozta, hozzátéve: az új elnök nyitott politikát fog folytatni az összes szomszéd ország iránt.
Cihanouszkaja reményét fejezte ki, hogy új választás után Fehéroroszország jó kapcsolatokat ápol majd Lengyelországgal, Varsó pedig támogatni fogja Minszket erkölcsileg, valamint pénzügyileg is, hiszen Fehéroroszország, mint mondta, “gazdaságilag a szakadék szélén áll”.
Morawiecki szerda délelőtt a miniszterelnöki hivatalban fogadta Cihanouszkaját. Közös sajtóértekezletüket az egyik lengyelországi fehérorosz szervezet, a 2012 óta működő Fehérorosz Ház Alapítvány új, a lengyel állam által adományozott székházában tartották. Az eseményen Morawiecki jelképesen átadta Cihanouszkajának a ház kulcsát.
Az ünnepségen részt vett Paval Latuska és Olha Kavalkova, a fehéroroszországi ellenzéki Koordinációs Tanács Lengyelországban tartózkodó tagjai is.
Lengyelországban több mint 40 ezer fős, saját szervezetekkel rendelkező fehérorosz kisebbség él.
Cihanouszkaja és Morawiecki szerda délelőtt a Varsói Egyetemre is ellátogatott, ahol a fehérorosz politikus előadást tartott, melyben történelmi jelentőségűnek nevezte hazája jelenlegi ellenzéki mozgalmát. Cihanouszkaja találkozik a Szolidaritás szakszervezet elnökével, Piotr Dudával is, délután pedig részt vesz a délnyugat-lengyelországi Karpaczban a 30. Nemzetközi Gazdasági Fórum két pódiumbeszélgetésén.