Fidesz: három területen is előrelépés történt a környezet védelmében

Idén három nagy területen is előrelépés történt a környezet védelmében – mondta a Fidesz frakcióvezető-helyettese a Facebookon csütörtökön közzétett felvételen.

Böröcz László hangsúlyozta, számukra a környezet védelme nem merül ki üres jelszavakban, „mi felelősségteljesen cselekszünk hazánk, a Kárpát-medence megóvásáért”.
A kormánypárti politikus kifejtette, először is tisztább környezetet szeretnének, ennek jegyében pedig Magyarország fellép a folyókon érkező szemétáradattal szemben, a vizek tisztaságáért.
Kiemelte, 2021. július 1-jétől betiltják az egyszerhasználatos műanyag eszközöket, például a szívószálakat, fültisztító pálcikákat, műanyagtányérokat és evőeszközöket.
Böröcz László elmondta, másodszor tisztább energiát szeretnének, ezért vállalják, hogy Magyarország 2050-re eléri a teljes klímasemlegességet, vagyis annyi szén-dioxidot és üvegházhatású gázt bocsát a légkörbe, amennyit a növényvilág képes feldolgozni.
A cél, hogy megújuló energiaforrások részaránya legalább 21 százalékos legyen 2030-ra, ezért a kormány a következő két évben 32 milliárd forinttal támogatja a kis- és közepes vállalkozások mugújulóenergia-termelését, a következő tíz évben pedig hatszorosára emeli a naperőmű-kapacitásokat – fejtette ki.
Ezzel a magyar családok olcsó és környezetbarát energiához juthatnak – tette hozzá.
A politikus közölte: a kabinet célja, hogy a magyar villamosenergia-termelés legnagyobb része környezetbarát atomenergiából és megújuló energiából, legfőképp napenergiából származzon.
„Harmadszor mindent megteszünk, hogy városaink levegője tisztább legyen” – mondta Böröcz László. Aláhúzta, a légúti megbetegedések megelőzése érdekében 2022-től kizárólag elektromos buszokat lehet majd forgalomba helyezni a városokban, emellett támogatják az elektromos autók beszerzését is.
Hangsúlyozta, zöldebb Magyarországot is szeretnének, ezért minden újszülött után tíz fát ültetnek, és a következő tíz évben több százezer hektár erdőt terveznek telepíteni.
Böröcz László beszélt arról is, hogy a költségvetési forrásokon kívül a kibocsátott zöld kötvényekből közel 500 milliárd forint áll rendelkezésre céljaik megvalósításához.
„Mi úgy kívánjuk megoldani a klímaválságot és a környezetünk védelmét, hogy annak árát azok fizessék meg, akik az elmúlt évtizedekben súlyosan rombolták a környezetünket” – mondta, majd hozzátette, az a helyes, „ha nem a magyar emberek, hanem a szennyezők fizetik a számlát”.