Josep Borrell: a világjárvány felgyorsította a demokrácia elleni támadásokat

A világot sújtó Covid-19-járvány miatt bevezetett egészségügyi szükséghelyzet a világ különböző részein felgyorsította a demokrácia erózióját – jelentette ki kedden Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője,

Az uniós diplomácia vezetője az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának virtuális ülésén szólalt fel, amelyen komoly aggodalmát fejezte ki a demokráciára és az állampolgárok jogaira leselkedő veszélyek miatt.
Ez a helyzet az újságírók által elszenvedett cenzúrában, a tájékoztatásnak a hatóság által történő manipulálásában, a békés tüntetések megtorlásában, az aktivisták elleni támadásokban és a nők jogainak megnyirbálásában nyilvánul meg – mutatott rá Josep Borrell.
Fehéroroszországban, Oroszországban, Chilében, Libanonban és Hongkongban különböző korú tiltakozók vonulnak az utcára a jogaik védelmében – tette hozzá.
Borrell elítélte Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus bebörtönzését, ami – mint mondta – “elfogadhatatlan és politikai indítékból történt”.
Megjegyezte, hogy Fehéroroszországban szintén romlott az emberi jogok helyzete az augusztus 9-i elnökválasztás után, amelynek hivatalos eredményét mind az ellenzék, mind a nemzetközi közvélemény megkérdőjelezi. “Az EU elítéli a tüntetők elleni indokolatlan erő használatát, így a kínzást is. Elvárjuk ezeknek a visszaéléseknek a teljes és átlátható kivizsgálását” – jelentette ki.
Borrell felszólította Kínát, hogy tartsa tiszteletben a kisebbségek jogait, különös tekintettel a Hszicsiang-Ujgur Autonóm Területen, Tibetben és Belső-Mongóliában élőkét. Felszólította a pekingi vezetést, tegye lehetővé, hogy Michele Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa látogatást tegyen Hszicsiangban, ahol a kínai vezetés “a szélsőségesség elleni harcra hivatkozva” átnevelő táborokba küldi az ujgurokat. Azt is kérte Pekingtől, hogy tartsa tiszteletben a demokratikus elveket és a jogállamiságot Hongkongban.