Peking elítélte az Európai Parlament küldöttségének tajvani látogatását

Peking elítélte az Európai Parlament küldöttségének tajvani látogatását, és felszólította az Európai Uniót, hogy tartsa magát az egy Kína elvéhez.

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Kína és az EU közötti kapcsolatok fogják megsínyleni, ha Brüsszel nem hagy fel „a Tajvan függetlenségét propagáló, szakadár erőknek címzett, helytelen üzenetek” küldésével.
A demokratikus folyamatokba történő külföldi beavatkozással foglalkozó EP-bizottság (INGE) küldöttsége háromnapos látogatásra érkezett szerdán Tajvanra, ahol csütörtökön Caj Jing-ven tajvani elnök fogadta a delegáció tagjait. Üdvözlő beszédében Caj Jing-ven rendkívül jelentőségűnek nevezte a küldöttség látogatását. Kijelentette, hogy Tajvan kész megosztani az Unióval a dezinformáció elleni küzdelemmel kapcsolatos tapasztalatait, és „demokratikus szövetséget” kíván létrehozni a megtévesztő információk elleni küzdelemben.
Kína saját területe részeként tekint az egyébként 1949 óta saját kormányzattal rendelkező Tajvanra. Peking és Tajpej között a viszony több éves közeledés után ismét fagyossá vált azt követően, hogy a Caj Jing-ven vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az egy Kína elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz Tajvannal szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében. Októberben a kínai légierő rekordszámú harci gépet küldött a sziget légvédelmi zónájába. Peking részéről a feszültségek közelmúltbeli kiéleződését részben a tajvani politikusok külföldi erőkkel folytatott „összejátszásának” tulajdonították.