Romániában 14,3 százalékkal nőtt az ipari termelés az első négy hónapban

Romániában 14,3 százalékkal nőtt az ipari termelés a nyers adatok szerint az első négy hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 14,5 százalék volt a vizsgált időszakban. A nyers adatok szerinti növekedés elsősorban a feldolgozóiparnak köszönhető, amelynek kibocsátása 16,3 százalékkal nőtt. A villamosenergia, gáz és melegvíz termelése és szolgáltatása 11,5 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a bányaipar teljesítménye 6,6 százalékkal maradt el a tavalyi év első négy hónapjáétól.
Áprilisban az ipari termelés 68 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint a tavalyi negyedik hónaphoz képest, a kiigazított érték szerint a bővülés 63,2 százalék volt. Márciushoz képest az ipari termelés 5,9 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint, ugyanakkor 2,7 százalékkal nőtt a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint.
Az első négy hónapban az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele 20,8 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához mérten.
A statisztikai intézet szintén hétfőn közölte, hogy az első négy hónapban 21,8 százalékkal nőttek az új román ipari megrendelések a tavalyi év azonos időszakához képest. Áprilisban a tavalyi negyedik hónaphoz mérten az új megrendelések 93 százalékkal bővültek.     Tavaly a nyers adatok szerint 9,2 százalékkal csökkent a román ipari termelés a 2019-es évhez mérten, miután 2019-ben 2,3 százalékkal mérséklődött az ipar kibocsátása a 2018-as évhez képest.