Szlovén külügyminiszter: fontos az egyhangú döntéshozatal megőrzése az EU külpolitikájában

Szlovénia álláspontja szerint fontos megtartani az egyhangú döntéshozatalra vonatkozó, a lisszaboni szerződésben rögzített szabályt az Európai Unió kül- és védelempolitikai döntései esetében – jelentette ki Anze Logar szlovén külügyminiszter Ljubljanában külföldi újságíróknak nyilatkozva pénteken.

Anze Logar abból az alkalomból tartott tájékoztatót, hogy július elsejétől hat hónapon át Szlovénia tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztjét.
Arra a kérdésre válaszolva, hogy Heiko Maas német külügyminiszter június elején “a liberális demokráciák ellenállóképességének megerősítésére” hivatkozva felvetette a tagállami vétó eltörlését az Európai Unió külpolitikai döntéshozatalában, a külügyminiszter azt mondta: a szlovén elnökség szerepe az uniós szerződések tiszteletben tartásának biztosítása, különösen olyan esetekben, amikor az összes uniós tagállam egyetértésére van szükség különböző témákat érintően.
Kiemelte: a konszenzust igénylő döntésekre vonatkozó szabály teszi lehetővé, hogy minden tagország érvényesíthesse álláspontját és hallathassa hangját esetlegesen felvetődő fenntartásait illetően. Ha ezt a rendszert meg akarjuk őrizni a közös uniós kül- és védelempolitikában, ezt az eszközt megfontoltan és észszerűen kell alkalmazni – hangsúlyozta.
Logar a szlovén EU-elnökség programjának a tárcájához tartozó célkitűzéseit ismertetve egyebek mellett elmondta: az Európai Uniónak különös figyelmet kell fordítania a Nyugat-Balkánra. A régió európai perspektívájának megerősítése és fenntartható fejlődése a szlovén elnökség központi feladata lesz – közölte. A bővítési folyamat során kiemelt hangsúlyt kell fektetni a jogállamiságra és a társadalmi-gazdasági fejlődésre, az ágazati integráció megerősítésére, a régió nyitott politikai természetű problémáinak kezelésére és a közös fenyegetésekre való reagálásra – mondta.
“A bővítési, stabilizációs és társulási folyamatok folytatása és felgyorsítása a nyugat-balkáni országok reformfolyamatainak egyik alapvető mozgatórugója” – fogalmazott.
Országa támogatni fogja a Szerbia és Koszovó közötti, a régió biztonságát erősítő párbeszédet a politikai ellentétek megoldására, továbbá hangsúlyt helyez Észak-Macedónia és Albánia uniós csatlakozási tárgyalási keretének elfogadására, és folytani kívánja a tárgyalási folyamatot Montenegróval és Szerbiával – mondta.
Az Európai Unióhoz 2004 májusában csatlakozott Szlovénia elnökségi programja jegyében Európa válságból való kilábalására és ellenállóképességének növelésére, a kontinens jövőjének átgondolására, a jogállamiság és az európai értékek előmozdítására, valamint a biztonságra és a stabilitásra fog törekedni az európai szomszédságban – mondta a szlovén külügyminiszter.