Altorjai Anita: a Duna-Ház küldetése, hogy őrizzen, hagyományt örökítsen

A közszolgálati média feladata, hogy a hagyományokat, a magyarság értékeit megőrizze és megismertesse mindenkivel, akivel csak lehet – mondta Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatornán a torockói Duna-Ház új évadának elindítása kapcsán pénteken.

A közmédia erdélyi közösségi házának szeptember 8-án kezdődött programsorozata kapcsán hangsúlyozta: a Duna-Ház küldetése, hogy őrizzen és hagyományt örökítsen.
Altorjai Anita felidézte, a torockói közösségi ház 2014-es megnyitásakor az volt a cél, hogy kultúrát, örökséget, kiállításokat, előadásokat vigyenek át az anyaországból, s egyúttal megszólítsák az erdélyi embereket, hogy „mutassák meg, mit tudnak, mit szeretnének megismertetni a világ magyarságával”.
Úgy fogalmazott: a Duna-Ház lehetőséget biztosít arra, hogy a magyarok „helyben megmaradva őrizzék mindazt az örökséget, amit elődeiktől kaptak”.
„A célunk az, hogy az örökség mellett ismertessünk, helyben tartsunk, megtartsuk a magyarságot Torockón. Az anyaországban pedig megismerjük mindazt a sok kincset, amit tőlük kaphatunk” – fejtette ki, hozzátéve: a közösségi ház nagyon széles programkínálattal várja a családokat, egyebek mellett színpadi előadásokkal, koncertekkel, mesejátékokkal, vallási és hagyományőrző eseményekkel, kamarakiállításokkal, alkotóműhelyekkel.
Kiemelte: a programok szervezésénél a helyiek igényeit veszik alapul és arra törekednek, hogy olyan közösségi tereket varázsoljanak, ahol a családok minden tagja talál magának élményt.
Altorjai Anita hangsúlyozta: Torockóra érdemes ellátogatni, mert olyan hagyományőrző település, amilyenből nagyon kevés maradt a világon, és ahol „nagyon jó magyarnak lenni”. Torockó „nagyon sokat adhat” az odaérkezőknek, mert a természeti szépségén, kulturális hagyományain és épített örökségén túl az erdélyi vendéglátás is világhírű – fűzte hozzá.
A Duna-Ház nélkül szegényebbek lennénk – fogalmazott a vezérigazgató, majd úgy folytatta: a közösségi programokon „olyan kötelékek, eltéphetetlen szálak szövődhetnek ismeretlen ismerősök között, amelyek alapja a közös kultúra, közös nyelv, a közös identitás, a magyarság”.
Altorjai Anita kitért arra is, hogy bár kis szervezőcsapattal dolgoznak, a közösségi ház programjai sok ezer érdeklődőt vonzanak. Megjegyezte: az események az online térben, a Duna-Ház weboldalán és a Facebookon is követhetők.